новини детски

Начало | новини детски | „Академия за млади изследователи“ кани децата на Попово да се потопят в света на калиграфията и историята

„Академия за млади изследователи“ кани децата на Попово да се потопят в света на калиграфията и историята

Аз детето | 2022-10-26

„Академия за млади изследователи“ кани децата на Попово да се потопят в света на калиграфията и историята

„Академия за млади изследователи“ отвори врати в музея в Попово. Дейностите, които са по спечелен от културната институция проект пред Министерството на културата, ще продължат един месец, казва за БТА директорът на Историческия музей Владимир Иванов. В проекта „Академия за млади изследователи. Историята на моя край“ са включени ученици от ОУ „Любен Каравелов“ и деца със специални образователни потребности от специализирана институция в града. Идеята на специалистите от музея е учениците от трети клас да получат комплексни знания – научни и практични, за различни исторически периоди – от древноримско време до днес.

Темите са обособени в четири модула, които ще бъдат водени от различни специалисти от музея. Те ще бъдат поднесени по атрактивен за децата начин. Тези дни занятията води д-р Невена Неделчева, която запознава учениците с културното и просветното развитие на Попово през Възраждането. Заедно с нея децата се потапят в света на калиграфията и изписват свой текст с помощта на пергамент, перо и мастило в Калиграфско ателие. Произведенията на малките писари ще бъдат подредени в изложба, която ще покаже всичко, сътворено от учениците по време на Академията.

По думите на Иванов учениците участват в Академията с вълнение, чрез нея музеят се превръща в желано за посещения място. Висока оценка получават музейните работници за идеята си и от преподавателите. „Важно е да се променя ролята на музея, както и отношението на обществеността към него и екипа“, коментира директорът. В тази насока са насочени и бъдещите проекти на културната институция.

Проектът на Историческия музей в Попово е получил висока оценка от Министерството на културата. Той е един от 21-те одобрени и е класиран на трето място.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град