новини детски

Начало | новини детски | „Гордея се с труда на моите родители“ 2022 обещава един незабравим ден на професиите и семейството за стотици деца

„Гордея се с труда на моите родители“ 2022 обещава един незабравим ден на професиите и семейството за стотици деца

Аз детето | 2022-10-17

„Гордея се с труда на моите родители“ 2022 обещава един незабравим ден на професиите и семейството за стотици деца

Вратите на десетки компании отново ще се отворят за среща на деца и младежи с професиите на родителите им. Десетото издание на инициативата за ранно професионално ориентиране на деца и младежи на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН се завръща в присъствен формат. Срещите със специалисти, разказващи от първо лице спецификата на професията ще бъдат съпътствани от интерактивни занимания за всички участници.

„Гордея се с труда на моите родители“ 2022, първото от серията събития за младежко кариерно ориентиране на Българската мрежа, ще се проведе на 1 ноември 2022 г. – Деня на народните будители в компании от енергийния, минния, металургичния, банковия и застрахователния, транспортния сектор. Проектът цели да покаже, че трудът е потребност и ценност, че всяка професия е необходима за обществото и успехът е възможен чрез образование и квалификация.

В рамките на един работен ден децата и младежите имат възможност да видят родителите си в ролята на експерти, ценени със знанията и уменията си и да се запознаят с разнообразието от професии в една компания. Заедно с професиите, компаниите ще имат възможност и да покажат „пътя на парите“ и да потърсят какви са заложбите на децата на своите служители, което често е определящо успеха в определена професионална област.

„Гордея се с труда на моите родители“ е проект, който стартира през 2012 г. и се провежда ежегодно, запознавайки децата с ценността на труда и значимостта на всеки отделен човек за компанията, в която работи. Различните професии се представят по увлекателен начин, а видеата остават на разположение за всеки, който иска да запознае децата си по-късно с тях.

Представянията са по насоки, разработени съвместно с Фондация на бизнеса за образованието. До момента в проекта са участвали над 40 компании в 19 града в страната и са били представени повече от 100 професии от различни сектори на икономиката.

„Гордея се с труда на моите родители“, а и „Базар на професиите“, с който надграждаме първия проект, представят многообразието от професии чрез срещи с доказали се специалисти за десета поредна година. Те дават възможност на младите хора да намерят своето призвание и да открият, че професионалния път може да носи голямо удовлетворение и развитие. Нашите програми показват убедително и общественополезната и визионерска роля на бизнеса, който се грижи не само за собственото си бъдеще, но и прави мост между образованието и труда, създава условия за удовлетворяваща реализация на младите хора.“, сподели Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа.

Тази година, след две поредни онлайн издания, „Гордея се с труда на моите родители“ се завръща присъствено и очакванията към него са големи. Освен познатите срещи с професионалисти, участващите компании ще разполагат и с видео за пътя на парите, както и с ресурси за ранно откриване на заложби и интереси при децата. Очаква се в проекта да се включат и компании извън Българската мрежа, които разпознават ценността на проекта, но и ползата от споделена работа по общи цели, каквито са качественото образование на децата ни, връзка между образование и бизнес.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град