малък готвач

Начало | малък готвач | От стар козунак става най-вкусният крем карамел

От стар козунак става най-вкусният крем карамел

Аз детето | 2023-04-18

От стар козунак става най-вкусният крем карамел

Колко варени яйца си хапнахте този Великден? Кажете ни, не се притеснявайте! А колко козунак си хапнахте? Надяваме се повечко, защото все пак тогава му е времето! Забелязали ли сте, че на Великден някак си козунакът винаги е по-мек, по-вкусен, а дори и само няколко дни след това сякаш някак си губи вкусовите си качества. Това е така не само заради чувството, което носи празникът, но и защото тестото на козунака се прави по специален начин и след няколко дни винаги става по-сухо. А забелязали ли сте, че колкото и козунак да хапвате, почти винаги накрая остава и си го прехвърляте в кутията за хляб или хладилника, докато накрая някой от семейството не се осмели да го изхвърли. От друга страна не е хубаво да се изхвърля храна. А пък и козунакът е доста особен, защото след като стане стар и сух с него може да се приготви друга вкуснотия. Така че сега ви предлагаме да дадете „нов живот“ на останалия ви козунак и да го превърнете в един вкусен крем карамел, който прилича и на крем карамел и на торта едновременно. Мммм... вкусно, а и е доста лесно!

За рецептата ще ви трябват:

  • стар козунак – колкото имате, стига да не е 1 килограм все пак
  • 1 литър прясно мляко
  • 5 яйца
  • 2 пакетчета ванилия
  • 2 чаени чаши захар

Приготвя се лесно, но тъй като ще карамелизирате захар, а тя става доста гореща, ако не сте достатъчно умели с печката, помолете за помощ.

Този, който ще ви помага знае как се карамелизира, но все пак ще ви кажем и ние. Включете котлона на средна степен и в дълбок тиган сипете половин чаена чаша захар и бъркайте почти непрекъснато, докато захарта се стопи и се образува гъст сироп. Единственото за което трябва да внимавате е да не я изгорите прекалено, защото тогава пак ще имате карамел, но ще е горчив. Затова е важно да се бърка непрекъснато. Но помолете помощника за това, защото вие също ще имате важна задача.

Първо си намерете две тавички за печене, като едната трябва да е по-малка от другата и да може да влезе в нея. След това в по-малката начупете козунака на едри парчета, можете да го нарежете и на филийки, но начупването е по-лесно. После оставете тавичките настрани и в дълбока купа разбъркайте яйцата с ванилията, останалата ви захар и прясното мляко. Трябва да са разбъркани хубаво – захарта да се е разтворила и да има малко пяна отгоре на сместа. Лесно е, но просто трябва малко повечко бъркане.

Накрая излейте карамела върху козунака, а отгоре и сместа с яйцата. Оставете настрани за около 15 минути, за да може козунакът да попие хубаво всичката сладост, а след това в по-голямата тавичка сипете малко вода и в нея сложете по-малката. Така нагласени ги поставете във фурната на 160 градуса за около 10 минути!

След като изключите фурната оставете тавичките вътре, за да може десертът да изстине напълно. Той е най-хубав студен! Това е! Ако пък нямате козунак, но пак искате да си го направите, използвайте 4-5 кроасана, получава се почти същият страхотен вкус!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град