малък готвач

Начало | малък готвач | От деца за деца: паста с кашкавал, шунка и малко зеленчуци

От деца за деца: паста с кашкавал, шунка и малко зеленчуци

Аз детето | 2018-01-22

От деца за деца: паста с кашкавал, шунка и малко зеленчуци

Наричаме ги просто спагети и макарони, но знаете ли, че италианският кулинарен шедьовър наречен паста, има над 300 разновидности. Огромна част от видовете паста не могат да бъдат намерени в родината ни, но най-популярните сред тях ги имаме и тук. Обичате ли тези тестени италиански специалитети. А как си ги приготвяте: с масло и сирене или пък със захар (да, има хора, които обичат макарони със захар). Какво ще кажете за спагетите – правили ли сте си някога специален сос за тях или просто им слагате малко кетчуп... Каквото и да правите се обзалагаме, че никога не сте хапвали точно такава паста, каквато си приготвя 11-годишната Петя. Тя с радост ни обясни, че открила рецептата съвсем случайно, когато просто решила да разнообрази макароните си с нещо ново, освен със сирене и масло както ги обича. Резултата бил вкусен и се харесал на цялото ѝ семейство, затова решила да го сподели с нас и вас. Да започваме да готвим!

Необходими продукти:

  • любимия ви вид паста
  • половин чаена чаша нарязана на парченца шунка (може и бекон)
  • 2 нарязани на кръгчета моркова
  • половин чаша грах от консерва
  • 1 чаша настърган кашкавал
  • половин чаша прясно мляко

Ще ви трябват също:

  • тенджера
  • тавичка
  • вода

Как се приготвя:

Петя може сама да реже и стърже продуктите си, но съветва тези от вас, които все още не са сигурни, да помолят някого за помощ за тази част. „Порязването определено убива желанието за готвене“ – казва Петя. Ние се присъединяваме към нея и ви съветваме и да внимавате с варенето на пастата, ако не можете помолете някой да го направи вместо вас.

Както казахме пастата трябва да сварите. За целта сипвате в тенджерка вода, добавяте пастата, а също така и морковите и оставяте на котлона да ври. Обикновено са необходими около 20 минути. Важно е обаче да се свари предварително, защото иначе ще остане сурова и вкусът няма да е никак хубав.

След това е лесно! Изключвате котлона, оставяте да изстине малко и я изсипвате в тавичка. Вътре добавяте и всички останали продукти и разбърквате. След това отгоре поръсвате с настърган кашкавал. „Нека се пече на 200 градуса за около 10 минути“ казва Петя. Според нас става невероятно вкусно и... отиваме да си го направим.

Надяваме си и вие да опитате и да споделите с нас и с нашата приятелка резултата!

Непременно опитайте още:
Топящи се в устата макарони в микровълнова



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град