Растения и животни

Начало | Растения и животни | Косатката – най-добрият ловец сред бозайниците

Косатката – най-добрият ловец сред бозайниците

Аз детето | 2016-04-01

Косатката – най-добрият ловец сред бозайниците

Представете си, че сте далеч в студените арктически води и внезапно виждате как шест тона чиста енергия удря един леден къс плаващ в студените арктически води. Един тюлен лежи на върха на леда и няма никакъв шанс. Повален в морето, той се превръща в храна за един от най-големите хищници – огромната косатката на или така наречения кит-убиец. Косатките ловуват всичко около тях – от риба до моржове, тюлени, морски лъвове, пингвини и дори акули. В зависимост от това къде се намират и кой сезон е те променят леко диетата си и ядат повече риба или повече по-големи животни. Но в който и океан да се намират косатките винаги изяждат около 227 килограма храна на ден. Те имат вродени много ловни техники и удрянето на ледени късове, за да съборят тюлени е само една от тях.

Косатките са огромни бозайници известни с красотата си и със своя хищен нрав. Те са нещо средно между делфините и китовете. В света са известни само три вида: голяма косатка, по-често наричана само косатка, малка косатка, черна косатка, кит-убиец и пигмей кит-убиец. Последните два вида са рядко срещани. Трите вида се различават по размерите си драстично, като най-големият тях тях може да достигне дължина от 8.10 метра и тегло 8 тона.

Косатките много често са наричани и вълците на морето, защото живеят и ловуват заедно в малки групички или пък семейно, точно като глутница вълци. Те са развили истинска ловна стратегия, като всеки член от групичката има своя много важна задача. Едната косатка винаги трябва да примами жертвите, особено ако са риби в тясно пространство, докато другите причакват там и ги приклещват. Също така често тези умни ловци пляскат с опашките си по повърхността на водата, толкова силно, че да предизвикат вълна, която да обърка плуващите пингвини и морски лъвове и вълната да ги довлече до устата на гладните косатки. Местообитанията на различни видове обаче не съвпадат. Големите косатки се намират във всички океани и морета (с изключение на плитките), но са най-често срещани в студени води. Особено много косатки живеят в Аляска, Патагония, Чили – когато студените води изобилстват с риба. Косатки се срещат и в Арктика и Антарктика води, а също и в по-топлите води на Атлантическия и Тихия океан. Косатките не правят миграции на дълги разстояния, както китовете. Всъщност може да се каже, че водят заседнал начин на живот. Въпреки това, подобно на делфините, косатките са много мобилни и бързи. Една косатка може да достигне скорост до 37 км/ч,  а най-големите от вида и до 55 км/час. По време на движени косатките не могат да изскачат от водата, но могат да правят скокове и салта по време на игра.
Зъбите  на косатките, наброяващи около 45 и всеки, от които около е дълъг 7,6 см, са оформени за дърпане и разкъсване на плячка. Те не дъвчат храната си. Те могат да поглъщат малки тюлени и морски лъвове цели. Плячката се плъзга надолу по гърлата им! Ако плячката е по-голяма е разделят на парчета.
Окраската на косатките може да им помогне да се промъкнат и да атакуват плячката си. Гърбовете им са черни, стомасите им са бели. Така те се сливат идеално и с океана и с ледовете. От Бяла долна част на тези животни се слива със светлината, промъкваща се в морето от повърхността, което е трудно да се забележи от по-долу. Косатките са замаскирани толкова добре, че никоя от жертвите им, не успява да ги види навреме. Това още веднъж доказва, че косатката е отлично проектиран ловец на океаните.

Те нямат естествени врагове, но това не означава, че животът им е лек. Главният враг на тези животни е гладът, който е особено опасен за големите. Ако малките видове могат да ядат почти всякаква риба, то големите често се сблъскват с липса на достатъчно храна. Интересното обаче, е че големите косатки никога не бързат да сменят диетата си с "рибна" изчакват достатъчно и ако са още живи си правят пир с тюлени и морски лъвове. Това е така, заради отличните им ловни инстинкти и голямото търпение, с което природата ги е дарила.

За нас, косатките не са опасни дори в естествената им среда. Тези животни не напад хора, освен ако те не ги предизвикат и то много силно.  Има случай, когато косатките са успявали да потопя кораби, но те в никакъв случай не искали да навредят. Доказано е, че в повечето от тези индиденти просто са искали да вземат рибата от кораба или да си поиграят, мислейки го за друга косатка. Големите косатки  са най-популярните обитатели на големите аквариуми в света, тъй като те съчетават ярки цветове и атрактивно поведение. По-малките им събратя дори биват обучавали като делфините да изнасят шоута, но природозащитниците не са съгласи с това. Често, косата в плен умират в рамките на няколко дни или месеци след залавянето. Най-големите успехи в отглеждането на големи косатки са в САЩ. родени в САЩ. Но там се отглеждат косатки, които са родени и винаги са живяли в аквариуми, защото да хванеш дива косатка и да я гледаш се наказва със затвор. тук Косатките дори са звезди в няколко филма, най-известният от тях е "Волният Уили", който разказва за съдбата на кит убиец, отглеждани в плен, които бива върнат в естествената му среда.
 

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град