малък готвач

Начало | малък готвач | Коледа може да бъде вкусна и със соленки

Коледа може да бъде вкусна и със соленки

Аз детето | 2017-12-04

Коледа може да бъде вкусна и със соленки

Кой е казал, че звездичките и елхичките от тесто трябва да са сладки. Традиционно всеки от нас свързва Коледа с аромата на топъл шоколад и вкусно мляко с какао в комбинация с ароматни бисквитки с канела и още шоколад или пък така популярните джинджифилови човечета. Също и снежни бонбони с лек сметанов крем по средата, но повярвайте, дори и на най-големия любител на сладкото в един момент би му писнало от всичко това. Затова отново ви питаме кой е казал, че коледните сладки трябва да са само сладки. Добавете им малко кашкавал и махнете захарта и ще се превърнат в едни невероятни вкусни коледни соленки. Ето как и вие да си направите такива!

Необходими продукти:

  • 2 пакета бутер тесто
  • 300 г настърган кашкавал (ние си направихме смес от кашкавал и чедър, но вие направете каквото ви харесва)
  • шепа брашно
  • 2 супени лъжици прясно мляко
  • семена по ваш избор (ние използвахме сусам и маково семе)

Ще ви трябват още:

  • тавичка
  • хартия за печене
  • различни формички за сладки
  • чаша

Приготвят се бързо и лесно:

Постелете хартия за печене върху масата! Отгоре посипете с малко брашно и го разпределете навсякъде, а върху него поставете и лист от бутер тестото. Насипете цялото с настърган кашкавал, а върху него поставете друг лист бутер тесто и леко притиснете, особено в краищата, така че да се залепят. Става лесно с пръсти. След това посипете малко брашно и върху формичките за сладки, които ще използвате и изрежете соленки от брашното. Звездички, елхички, човечета – изборът е ваш. Нашия съвет е да поставяте формичките колкото се може по-близо една до друга, за да използвате тестото максимално. Това направете с всички листа от двата пакета.

След което поставете соленките в тавичка отново покрита с хартия за печене. Важно е да са поне на два пръста разстояние една от друга, защото тестото ще се надуе и може да се залепят. Отгоре полейте всяка соленка с малко прясно мляко и поръсете с избраните от вас семена, а може дори и с още малко кашкавал или пък сирене.

Печете на 180 градуса за 10-12 минути, докато соленките се надигнат и покафенеят. След това помолете някой възрастен да ги извади от фурната, да ги сложи в чиния и това е. Не изглеждат ли супер апетитно?

Кой пък е казал, че за Коледа не можеш да си направиш вкусни соленки, хммм...



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град