малък готвач

Начало | малък готвач | Гранола – модерна и интересна закуска, която да си направите сами

Гранола – модерна и интересна закуска, която да си направите сами

Аз детето | 2021-01-28

Гранола – модерна и интересна закуска, която да си направите сами

Чували ли сте някога за гранола? За тези, които не следят модните тенденции в здравословното хранене или пък американските храни, гранола за закуска може и да звучи като нещо много полезно и ужасно гадно на вкус, което нито едно дете не би поискало да яде сутрин. Нещо, което може да ти развали целия ден! Но само така звучи. Гранолата всъщност е от онези мюсли, които изглеждат като слепени на малки бучици, а също може да откриете гранола и под формата на блокчета, наречени гранола бар. Наричат гранола още и американското мюсли. Ако сте почитатели на мюсли и още не сте пробвали гранола, то задължително поправете тази грешка, защото гранола определено е вашата закуска. Тя е по-полезна, по-модерна и по-хрупкава от обикновено мюсли, а най-хубавото е, че можете да си я направите и сами у дома. Ето как!

За 10 порции ще са ви необходими:

  • 3 чаени чаши овесени ядки
  • 50 г смлени бадеми
  • 60 г смлени орехи
  • 50 г белени сурови слънчогледови семки
  • половин чаена чаша мед
  • 2 пакетчета ванилия
  • 2 супени лъжици канела
  • 1 супена лъжица олио
  • 1 чаена чаша стафиди
  • 100 г сушени кайсии или други сушени плодове по ваш избор

Преди да започнете имайте предвид, че ще трябва да ползвате фурната, така че ако още не сте много умели с нея, помолете възрастен за помощ.

Иначе е лесно:

Смесете всички съставки без канелата, меда, ванилията и олиото в купа. В друга купа сипете меда, канелата и олиото и също смесете. После сипете половината от тази смес в първата купа при ядките и другите екстри и леко разбъркайте. Накрая сипете ядките в тава, на дъното на която има хартия за печене. Постарайте се да са разпределени на възможно най-равномерен слой и изсипете отгоре останалата част от сместа с мед, канела, ванилия и олио.

Печете на 180 градуса за 45 минути, като внимателно разбърквате на всеки 15 минути от печенето. После изчаквате да изстине напълно и можете да съхранявате в буркан с капачка. Колкото до закуската, хората обичат да хапват гранола с прясно или кисело мляко. Понякога можете да сложите и любимите си пресни плодове, става още по-хубаво. Ние обичаме да хапваме гранола и като пуканки дори, но имайте предвид, че е малко твърдичко.

Ето сега и вие си имате от така модерната закуска, при това сте си я направили сами.

За закуска можете да си направите също и:
Най-интересните детски закуски по света
Омлет за вкусна семейна закуска



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град