малък готвач
Домашни желирани плодови бонбони
Желираните бонбони са любими на всички! Всеки от нас обича от време на време да си купи по някои и друг пакет и да си го дъвче бавно и спокойно и да усеща чудесния вкус. Желираните бонбони са определено апетитни и в повечето случаи страшно красиви и особено привлекателни за децата, които обожават не само да ги ядат, но понякога дори да си играят с тях. Няма нищо по-интересно от това да хапнеш меченце, жабка, червейче, футболна топка, бутилка от кола или кой знае какви още чудновати форми. Но сигурно не сте се замисляли какво всъщност има в тези бонбони. Много от тях съдържат изкуствени аромати и оцветители, а да не говорим и за други неща... Общо взето за съжаление всичко привлекателно и вкусно в днешно време е и леко вредно, заради хилядите съставки, които се прибавят, за да има то-по-хубав вид. Но не бързайте сега да се отказвате от любимите си желирани бонбони. Имаме едно прекрасно предложение за вас: някой хубав съботен ден хванете мама, баба, кака или пък защо не татко подръка и им обяснете, че днес е денят, в който с тяхна помощ ще си направите вкусни домашни желирани бонбони. Сигурни сме, че никога не са чували за подобно чудо и ще бъдат много горди и доволни от вашето желание и няма нужда дори да им казвате нещо повече, за да се навият.
Тези плодови желирани бонбони са едновременно вкусни и забавни. Сокът от истинските плодове се комбинира идеално с желатина и няма никакви изкуствени работи в тях.
Необходими продукти и съдове:
- два вида плодове – ние сме избрали киви и ягоди, защото смятаме, че се съчетават идеално, но вие можете да го направите и с други, важното е да са сочни, за да има сок, 2 чаши ягоди и 2 кивита бяха пределно достатъчно
- 4 супени лъжици кафява захар
- 8 супени лъжици желатин
- форма за лед, ако имате някаква по-интересна, като сърцата тук още по-хубаво, но и с обикновена си е супер
- тенджерка
- лъжичка
- купичка
Как се приготвят:
Първата и много важна стъпка е да почистите ягодите от листенцата и разбира се да ги измиете, както и да обелите кивитата. За да стане по-бързо и без проблеми, нашият съвет е вие да се заемете с ягодите, а вашият помощник с кивито.
След това като един истински главен готвач само ще давате наставления за малко. И така двете кивита, които разбира се е добре да са нарязани на половинки, се слагат в купата заедно с ягодите и 2 супени лъжици кафява захар. След това се намачкват много хубаво, така че да станат на пюре. Но само с вилица! Трябва да пуснат сок, след като това стане, ако помощникът иска може да ги досмачка и с пасатор или каквото друго има. След това пюрето от плодове трябва да се прекара през цедка, така че сокът да отиде направо в тенджерата, а кашата от киви и ягоди да остане в купата.
В сока се слага и останалата кафява захар и се поставя на котлона да се загрее, но без да заври. Към него се слага и желатинът и се бърка непрекъснато докато не се разтвори. Това може да отнеме до 5 минути.
Докато помощник-готвачът върши тази дейност, за вас остава да подготвите формата. С помощта на лъжичка слагате малко плодово пюре на дъното, така правите с всички формички. След това вашият приятел изсипва и сместа със сок и желатин във формичките. Оставяте да изстине и пъхате в хладилника, за да се желира, за около час-два би трябвало да е готово. След това просто вадите бонбоните от формичката и те са готови за хапване.
Може и да не ви звучи така, но подготовката на желираните бонбони отнема само около 10 минути. Освен това тези бонбони не са подходящи само за пролетта и лятото. Можете да ги правите през цялата година, просто трябва да имате плодове, дори и със замразени плодове пак става отличен вкус.
Ако се чудите какво да правите с плодовото пюре, което може да ви остане, ето и една идея: сипвате малко прясно мляко, няколко лъжици мед и разбърквате – става идеален плодов шейк!
Вижте още:
Вкусно и красиво кралско цветно желе
Уникално светещо желе
Да си направим желирани червейчета