малък готвач
Сладка динено-ананасова скрежина
Смята се, че август е най-топлия месец от лятото, затова бързаме да ви предложим тази рецепта за вкусна и разхлаждаща скрежина в най-топлото време от годината. Скрежината е едно от най-интересните неща, които летният сезон може да ни предложи – нещо като сладолед, ама не точно. Също прилича и на газирана напитка, ама е далеч по-вкусна и здравословна. Има общо и с плодовите шейкове и смутитата, ама не съвсем. Според нас съчетава най-доброто от всичко това в една интересна комбинация, която дава наслада не само на вкусовите рецептори, но и на цялото тяло. Кара те да се чувстваш освежен, приятно разхладен – като лек морски бриз.
Традиционно скрежината е полузамразен десерт, специалитет и запазена марка на италианската кухня. Обикновено се приготвя от замръзнали плодове, поръсени със захар, но ние ще ви покажем един още по-приятен вариант. Традиционните вкусове на скрежината са лимон, портокал, жасмин, кайсии, бадеми, кафе, мента и разбира се всякакви други плодове. Естествено ние ще ви покажем рецептата с диня, защото тя за нас е най-идеалният летен плод. Сладка, сочна и съдържа много сок, което я прави много подходяща да удовлетвори и дори и пустинна жажда в горещия ден. Плюс това съдържа много витамин C и други хранителни вещества, които ще подпомогнат и здравето. Вкусът ще допълнят малко лимонов сок, мента и ананас. Страхотно е!
Направо да започваме със същинската част от рецептата!
Необходими продукти:
- няколко кръгчета от ананас от компот
- 4-5 парченца диня
- 12 свежи листа от мента
- половин лимон
- 1 супена лъжица мед
- 1 супена лъжица кокосови стърготини
- няколко шоколадови топчета за украса – но може и без тях
- газирана или просто минерална вода
Как се приготвя:
Първото и много важно нещо е да почистите парченцата диня от семките. След това да ги нарежете на още по-малки парченца и хубаво да ги намачкате с вилица. Същото направете и с ананаса. Трябва да се получи гъсто пюре. За още по-хубава скрежина можете да помолите и някой възрастен да пасира плодовете. Така ще стане просто перфектно. Също така внимавайте с динята, нека някой друг нареже големите парчета, както с консервата с ананаса. Пък и е забавно да имаш асистент в кухнята като истински главен готвач.
След това измийте хубаво листенцата мента, сложете ги в красива чаша, от която ще пиете скрежината и отново ги намачкайте леко с вилицата, така че да пуснат малко от освежаващия си аромат. Изстискайте сока от половин лимон или както се казва изцвръцкайте го. :-) Добавете меда и пюрираните диня и ананас. Разбъркайте всичко хубаво. Накрая добавете кокосовите стърготини и пак разбъркайте. Те ще придадат на вашата скрежина вълнуваща структура. След това сложете в хладилника за поне два-три часа, а може и направо в камерата или фризера за час-час и половина. След това извадете и изчакайте да се разтопи. Ако я пиете в изключително горещ ден това ще стане за около 10 минути. Така скрежината ще има точната консистенция.
Ако ви се струва прекалено гъста, можете да добавите и малко газирана вода. По желание можете да добавите и няколко шоколадови топчета, които да приличат на семки от диня, за да хванете някой неподготвен. Сламка и едно-две листенца мента, ако са ви останали ще придадат на напитко-сладоледа красив вид, все едно сте с екзотичен коктейл.
Вижте още:
Освежаващо смути от Страната на чудесата
Витаминозни ледени близалки
Да поканим лятото с вкусен замразено-горещ шоколад
Бананово ескимо