малък готвач

Начало | малък готвач | Ароматен морковен кекс

Ароматен морковен кекс

Аз детето | 2016-08-25

Ароматен морковен кекс

Сигурни сме, че от тук присъстващите, тези, които в момента четете това, няма такива, които да не обичат кекс. Знаете ли как познахме? Много лесно – видели сте думата „кекс“ в заглавието и сте кликнали. Сигурни сме, че сте били привлечени точно от него, а не от морковите. Те също са вкусни, но определено обикновено не ги свързваме с неща като кексовете и тортите. Днес обаче ще ви покажем колко грешим – кексът и морковите определено могат да вървят ръка за ръка и да показват заедно най-доброто от себе си вплетени в една вкусна мрежа от приятни цветове и интересни аромати, които галят и най-претенциозното и необичащо моркови небце. Или казано не така високопарно – просто този кекс с моркови е ароматен, приятен и вкусен. Съчетава най-доброто от кекса и от морковите, а освен това можете да го хапвате за закуска, че дори и за вечеря – родителите ви ще ви позволят, защото в него има и нещо здравословно. Така че защо не си сложите престилките и не го направите. Ако пък не го харесате самите вие, то сме сигурни, че възрастните направо ще се влюбят в него и ще бъдат приятно изненадани от вашия кекс.
Необходими продукти:
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша кафява захар
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 3 яйца
  • 3-4 моркова
  • 50 грама орехи, лешници или други ядки (ако обичате) + малко за декорация
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 2 чаени лъжици канела
  • 1 пакетче ванилия
  • щипка сол
За крема за украса:
Ако искате можете да минете и без него, пак ще е вкусно, но с крема отгоре става превъзходно.
  • 200 грама крема сирене
  • 100 грама пудра захар
  • един лимон
Трябват ви и:
  • дълбока купа
  • лъжица или бъркалка
  • хартия за печене
  • тавичка за кекс или силиконова форма
Как се приготвя:
За първата част от подготовката ви съветваме да намерите някой възрастен. Той ще свърши работата само за пет минути, а и така ще е по-безопасно. Просто измийте морковите, дайте му да ги почисти и да ги нареже на много малки парченца, ама наистина много ситно. Същото да направи и с ядките. След това всичко е във вашите ръце.
Чукнете яйцата в купичката и ги разбъркайте хубаво. Трябва така да ги разбъркате, че отгоре да имат пяна, става малко бавно, но пък крайният резултат си струва. Добавете захарта към яйцата и отново разбъркайте хубаво, докато се разтвори. Накрая прибавете и зехтина и отново разбъркайте, но този път по-леко, просто колкото да се смеси с останалите продукти.
След това – познахте, продължавайте да бъркате, като постепенно добавяте и брашното. Знаете как изглежда едно тесто за кекс, като гъста каша. Бъркайте и добавяйте брашно, докато и вашето не стане такова. Накрая просто прибавете и морковите, ядките, бакпулвера, канелата, ванилията и щипка сол и отново леко разбъркайте, колкото всичко да се смеси добре.
Накрая сложете на дъното на формата, а ако е силиконова дори няма нужда, хартия за печене и вътре изсипете сместа. Важно е да знаете, че не е хубаво тя да стига съвсем до ръба, защото кексът ще се надуе леко и може да прелее. След това го поставете във фурната, включете я на около 180 градуса и печете около 45-55 минути, докато вашия ароматен кекс не придобие приятна златиста коричка.
През това време ако сте решили да направите и крема в същата купа от тестото направо сложете всички продукти. Разбира се, сами се досещате, че не можете да сложите лимона цял. Разрежете го на две половинки и просто изстискайте сока вътре. Ако има семки, за да не попаднат те вътре и да стане неприятно, просто под лимоновия сок сложете пръстите си като ги отворите съвсем лекичко и така семките ще остават в ръката ви. Разбъркайте и тук хубаво, като не е нужно чак толкова много. Просто колкото кремът да стане пухкав – това става бързо.
Когато виждате, че кексът е готов, изключете фурната и го оставете вътре, докато леко изстине и стане безопасно да го извадите. След това го извадете и го намажете обилно с крема отгоре или ако ви се занимава направете през няколко сантиметра по ръба малки розички с помощта на лъжица. Накрая украсете и с малко ядки и сте готови. Но независимо дали ще правите крем или не, задължително опитайте ароматния морковен кекс. Гарантираме, че няма да съжалявате!


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град