малък готвач

Начало | малък готвач | Оригинален прасковен пай

Оригинален прасковен пай

Аз детето | 2016-08-02

Оригинален прасковен пай

Яли ли сте някога пай? Паят е нещо средно между торта и пица – може да бъде сладък или солен. Интересен е на вид и на вкус, обаче се прави доста трудно. Попитайте мама или баба и те ще ви кажат. Трябва да се направи тесто, плънка. Освен това първо се пече долната част на пая, след това плънката, след това горната, накрая всичко заедно... Пък краищата се завиват по специален начин... С една дума – сложна работа. Дори и най-добрите готвачи понякога се затрудняват да приготвят пай. Днес обаче ние сме ви подготвили един много вкусен вариант на пай, който можете да направите дори и съвсем сами. Той ще стане също толкова хрупкав и сочен, като истинския. Само дето няма да сте изгубили толкова време и да сте омазали цялата кухня – от пода до тавана. Освен това е идеален за лятото – лек и чудесен десерт.

Само вижте колко лесно и вкусно се получава!

Необходими продукти:

  • половин чаша брашно
  • по-малко от половин бучка масло
  • 2 супени лъжици кафява или бяла захар
  • 3-4 супени лъжици вода
  • 5-6 праскови
  • ванилов сладолед или разбита сметана

Ще ви трябват и:

  • нож
  • купа
  • лъжичка
  • тава
  • хартия за печене

Как се приготвя:

Запомнете, че тази рецепта е за по-големите от вас. Съветваме ви ако сте под 12 години да потърсите помощта на кака, леля, мама.

Първото, което трябва да направите е да включите фурната на 200 градуса да се загрява. През това време измийте добре прасковите и ги разрежете на две половинки. Махнете костилките и ако трябва махнете още малко от вътрешната им част, за да се получи по-голяма дупка по средата. След като приключите с това ги оставете настрана.

В купата смесете брашното, захарта и маслото. Разбъркайте хубаво, докато сместа стане ронлива като мокър пясък. След това добавете и водата и бъркайте още, докато се получи тесто. От така приготвеното тесто направете топки и сложете по една топка във всяка половинка от праскова.

Накрая постелете в тавата хартия за печене и наредете отгоре прасковите. Печете ги около 50-60 минути, докато не добият прекрасен „слънчев“ загар. След това изключете фурната и ги оставете в нея да се охладят напълно. Преди сервиране към всяко парче добавете топка ванилов сладолед или разбита сметана отгоре.

Знаете ли, това според нас става и като идеална закуска, просто заменете сладоледа с две лъжици мед и малко кисело мляко. Можете да ядете пайчетата с лъжица или дори с ръка. Това е идеалният десерт за деца!

Вижте още:
Лятна напитка с праскови и ягоди
Торта с праскови
Мелбата на Хриси



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град