любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли какво означава да си веган?

Знаете ли какво означава да си веган?

Аз детето | 2021-06-07

Знаете ли какво означава да си веган?

Обичате ли зеленчуци и плодове? Ние да! Сладка жълта ябълка, зелена и свежа маруля, сладък грах и още по-вкусна царевица... Как да не ги обичаш? Всъщност много хора по света се хранят с растителни храни и без месо. Наричат се вегетарианци. Те се хранят от групи храни като зеленчуци, плодове, ядки, зърнени храни и понякога млечни продукти. Вегетарианците правят избор – поради различни причини – да не ядат месо. Други избират да не ядат никаква храна, направена от животински съставки. Това включва яйца, млечни продукти и много видове мазнини и масла. Тези хора пък се наричат вегани.

Вегетарианската и веганската диета имат много общи неща, но все пак са различни. Вегетарианецът например може да изяде парче пица със сирене и кашкавал, но без шунка. Веганът обаче няма да хапне нещо такова. Това е така, защото сиренето е млечен продукт, който идва от крава. По същия начин хората, които следват веганска диета, избягват други немесни храни, които идват от животни. Няколко примера са яйца, масло и мляко.

Хората, които се определят като вегани, също избягват да използват други продукти, направени от мляко или други животински продукти. Например много видове козметика и продукти за грижа за кожата съдържат животински продукти. Живеейки веганския живот, хората следят внимателно кои продукти използват!

Защо хората стават вегетарианци или вегани? Мнозина го правят по здравословни причини. Яденето само на зеленчуци, плодове, ядки и зърнени храни може да подобри състояния като сърдечни заболявания и диабет. Може да помогне на хората да ядат повече фибри и по-малко мазнини. Много хора също избират да бъдат вегетарианци или вегани от етична гледна точка. Те вярват, че животните не трябва да се използват от хората за храна или за производство на потребителски продукти. Те също така оспорват начина, по който животните се третират в големите ферми. Освен това много вегетарианци и вегани се притесняват от въздействието на месната индустрия върху околната среда. Някои изследвания показват, че консумацията на по-малко месо и по-малко животински продукти намалява въглеродния отпечатък.

Замисляли ли сте се някога да бъдете вегетарианец или веган? Винаги говорете с възрастен член на семейството, преди да направите промени в диетата си. Ще ви трябва тяхната помощ! Възрастните могат да ви помогнат да намерите правилните видове храни, ако мислите да станете вегетарианец или веган. Те също могат да ви помогнат да се уверите, че тялото ви получава всичко, от което се нуждае. Месото осигурява протеини, желязо и някои други витамини и минерали. Важно е да се уверите, че все още получавате тези хранителни вещества от храната, дори и без да ядете месо.

Днес веганството става все по-популярно и общоприето. Отварят се вегански ресторанти и много професионални спортисти са се насочили към веганска диета, за да подобрят здравето и представянето си. Проучванията показват, че веган диетите могат да помогнат за облекчаването на много здравословни състояния, като сърдечни заболявания. Повечето хранителни магазини също предлагат много вегански алтернативи на популярните продукти. Например кравето мляко често се заменя с бадемово или соево мляко. Тези алтернативни видове мляко също могат да се използват за приготвяне на вегански варианти на сирене. Можете също така да намерите соя и други растения, използвани за направата на безмесни версии на традиционни месни продукти, като хамбургери.

Но запомнете, че веганският или вегетарианският живот не е за всеки. Понякога е достатъчно просто да включите повече плодове и зеленчуци в менюто си. Говорете със семейството си за начините, по които можете да започнете да се храните по-здравословно. Вашият личен лекар може да има съвет за вас и по отношение на храненето – говорете с него, преди да направите някакви големи промени в диетата си.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град