любопитно

Начало | любопитно | Персеидите отново идват към нас и отново ще са красиви за наблюдение

Персеидите отново идват към нас и отново ще са красиви за наблюдение

Аз детето | 2021-08-11

Персеидите отново идват към нас и отново ще са красиви за наблюдение

Наближава максимумът на метеорния поток Персеиди, който ще настъпи в нощта на 12 срещу 13 август, в часовете около полунощ (от около 22 ч. до около 01 ч.), съобщи астрономът Пенчо Маркишки. През същата нощ Луната ще залезе в 22:51 ч. за София с 20% осветен диск, след което условията за наблюдение ще бъдат много добри (при безоблачно небе). Реално може да се очаква сам наблюдател да забележи около 90 метеора за час по време на максимума, ако е далеч от светлините на градовете.

Радиантът на потока се намира в съзвездието Персей, което до края на нощта ще се издига все по-високо над хоризонта, в посока североизток-изток. Това обаче не означава, че наблюдателите трябва да гледат непременно към Персей. Вероятността от поява на метеори ще бъде висока за която и да е част от небето. На 13 август Слънцето ще изгрее в 06:31 ч., така че ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 05:15 ч.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела – ледени и прахови частици, обикалящи по предишните им орбити. Родоначалник на Персеидите, споменати за първи път в китайски летописи през 36 г. след Христа, е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява). По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Ако човек можеше да пътува с метеор от този поток, полетът му от Сан Франциско до Ню Йорк би продължил една минута, вместо пет часа със самолет.

Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса – около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава. Ето и няколко съвета от космическата агенция, които ще ви помогнат да се насладите максимално на невероятно красивата гледка:

  • Излезте далеч от градовете или поне силно осветените места, намерете място, откъдето ясно да виждате небето – по възможност без облаци, разбира се. Потърсете с поглед най-тъмния участък в небето – метеорите могат да се покажат навсякъде над вас.
  • Запасете се с търпение, наблюдавайте поне половин час. Би ви било по-удобно, ако си вземете сгъваем стол, чиято облегалка се мести назад – за да сте в полулегнало положение. Забравете за телескопи и бинокли – скоростта на Персеидите е висока и с уреди може да изпуснете повече, отколкото да уловите.
  • Рейте погледа си свободно, не се вторачвайте в една точка. Отпуснатото невъоръжено око ще забележи по-бързо всяко движение по небето.
  • Избягвайте да поглеждате към мобилния си телефон и всякакъв друг източник на светлина. Ще попречат на настройката на очите ви за нощно виждане.
  • Ако трябва да видите нещо на Земята, използвайте червена светлина.

Photo by Fernando Rodrigues on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град