любопитно

Начало | любопитно | Ученици от Чепеларе създадоха най-икономичния автомобил в България

Ученици от Чепеларе създадоха най-икономичния автомобил в България

Аз детето | 2021-05-25

Ученици от Чепеларе създадоха най-икономичния автомобил в България

Ученици от Чепеларе създадоха най-икономичния автомобил в България. От осем години отбор от гимназията се явява на международни състезания. Прототипът, изработен сега, е петата им кола, а вече работят и по шеста. Първият голям успех на учениците от Чепеларе идва преди две години в Лондон, когато постигат зашеметяващ резултат. „598 километра с един киловатчас, което се равнява на 5320 километра с един литър А -95“, сподели членът на отбора Костадин Желтушкин.

Този резултат поставя отбора сред десетте най-добри в Европа в техния клас електромобили. Оттогава младежите правят още подобрения. „Този модел, в момента който е, е способен да направи резултати над 700 километра за киловатчас, с което ние вече се борим между първите три отбора в Европа“, добави ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров. С тези резултати учениците наскоро спечелиха първото място в състезание във Варна. А електромобилът им се оказва най-икономичната кола в България.

„Това е най-лекият автомобил и използваме в него карбон, който има вътре и номекс, това е специален плат, който прави самия карбон по-здрав и по-лек“, допълни още Костадин Желтушкин. Подобренията в прототипа са много. „Основно сме работили по ефективност на самите контролерни платки. Там повишихме до 5-6 % повече от това, което е в Лондон. Оптимизирана телеметрична система – единственият български отбор, който е с такава. Т. е. в реално време ние може да следим нашите данни на колата и да напътстваме нашия пилот, кога е по-енергоефективен“, добави инж. Тодор Лазаров.

Заради пандемията сега няма реални състезания. Но младежите не спират работа, защото винаги има какво още да се подобри. Амбицията им е да постигнат световен рекорд със своята кола.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град