любопитно

Начало | любопитно | За едно бурканче горчица са необходими хиляда семена! Но знаете ли от какво се прави тя?

За едно бурканче горчица са необходими хиляда семена! Но знаете ли от какво се прави тя?

Аз детето | 2021-06-02

За едно бурканче горчица са необходими хиляда семена! Но знаете ли от какво се прави тя?

Разходка в парка, в планината, посещение на концерт или друго подобно весело събитие или пък дори кино. Всички тези забавни дейности не минават без понякога да хапнеш поне един хотдог, нали така? Не всеки път разбира се, но понякога да хапнеш хляб с варен или печен кренвирш, малко лук или домати... Това си е едно вкусно разнообразие! Но не забравяйте и горчицата! Всеки знае, че без горчица хотдогът не е същият и определено не е толкова вкусен. Но всъщност знаете ли какво точно е горчица? Задавали ли сте си въпроси като от какво е направена, за да е толкова жълта или дали наистина е горчива и всъщност от какво точно се прави? Може и да не ви се вярва, но ако ей сега попитате човека, който се намира най-близо до вас, той най-вероятно няма да знае. 80% от населението на света обича горчица и я използва, но едва 20% от тях знаят какво точно представлява тя. Това е много странно! Искате ли и вие да сте от тези 20%, които знаят какво точно ядат? Тогава просто прочетете – ще ви кажем всичко и наистина горчицата е далеч по-интересен сос отколкото сте си представяли!

Преди да стане яркожълтата подправка, която познавате, горчицата започва като малки семена, които са бели, кафяви или черни. Тези миниатюрни семена в крайна сметка растат в растения, които могат да бъдат доста високи! Растенията се наричат синап! Може би сте чували за тях! Семената от синап също са доста използвана подправка, особено за кисели краставички и други туршии. Понякога горчица се прави и от листата на синапа, но тогава тя е по-бяла и не така вкусна. Растението се отглежда в целия свят, но 85% от семената му идват от Канада! Самата подправка горчица се приготвя като хиляди малки семенца биват смачквани на прах. Този прах може да се използва и така, но обикновено за направата на течната жълта подправка се изискват и други неща! Най-често прахът се смесва с вода, вино или оцет и няколко други подправки, за да се получи горчица. Интересното тук е, че едно типично малко бурканче с тази подправка съдържа около 1000 смачкани семена.

Семената от синапа естествено съдържат ензими, които придават на горчицата острия ѝ вкус! В зависимост от използваните течности и подправки обаче тя може да е лека или изключително люта. Специфичните съставки, използвани за направата на горчица, също могат да повлияят цвета. Ако се използват семена от кафяв или черен синап или ако някои видове вино се смесват с горчица на прах, получената горчица може да бъде златна или кафява. Ярко жълтият цвят на обикновената жълта горчица, популярна у нас идва от добавянето на жълта подправка, наречена куркума. Жълтата горчица също е основна съставка в много други храни, като картофена салата, сосове за барбекю и салатни дресинги. Семена от синап се използват и в много други кухни, което го прави една от най-използваните подправки в света.

Производството на горчица обаче съвсем не е новост. Известна от дълбока древност тя е приготвяна и използвана още преди 3000 години пр. н. е. в индийската кухня. Първата рецепта датира от 42 година пр. н. е. През IX век производството на горчица се превръща в един от основните доходи на френските манастири. Точно тук или по-точно във френския град Дижон е измислена и нова специална рецепта за подправката – за първи път добавили бяло вино и канела. Няма как да не сте чували за прочутата дижонска горчица! Името ѝ звучи много специално и вече знаете защо точно е такава!

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град