Космос

Начало | Космос | Как ли изглежда един космически кораб отвътре?

Как ли изглежда един космически кораб отвътре?

Аз детето | 2024-02-19

Как ли изглежда един космически кораб отвътре?

Космическите кораби – няма дете, а и много възрастни, които да не се удивляват от тях и да не любопитстват какви са, закъде, как се движат... и още хиляди въпроси. Но някога питали ли сте се какви са отвътре? Дали са като тези от филмите или нещо съвсем различно! Ако продължите да четете, можете да разберете...

Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) публикува снимки на космическия кораб „Orion“, на който група астронавти ще летят около Луната като част от мисията „Artemis 2“, планирана за 2025 г. По-късно Орион“ ще бъде използван и за доставяне на екипаж от астронавти на повърхността на земния спътник. В момента специалистите на НАСА завършват работата по интериора на „Орион“ в Космическия център „Кенеди“ във Флорида. Успоредно с това инженерите на отдела монтират защитни панели на корпуса и подготвят кораба за вакуумни тестове, които ще се проведат тази пролет.

През 2022 г., като част от мисията „Artemis 1“, космическият кораб „Orion“ прелетя безпилотен около Луната и се върна на Земята. Следващият етап от програмата ще бъде мисията „Artemis 2“, когато четирима астронавти ще летят около спътника на нашата планета. Ако не настъпят промени, екипажът на мисията „Artemis 2“ ще включва астронавтите на НАСА Рийд Уайзман като командир, Виктор Глоувър като пилот (ще бъде първият чернокож човек, който излиза извън ниската околоземна орбита, LEO), Кристина Кох като специалист по мисията (стана първата жена, надхвърлила LEO), и астронавтът на Канадската космическа агенция Джереми Хансен като втори специалист.

Квартетът ще бъде първият екипаж на космическия кораб „Орион“, който вече два пъти излизаше в космоса, но и в двата случая на борда не е имало хора или животоподдържащи системи. Самата мисия „Artemis 2“ ще бъде следващата стъпка към реализацията на американската лунна програма „Artemis“, една от целите на която е кацане на хора на повърхността на Луната. Доставката на астронавти на Луната трябва да се осъществи като част от мисията „Artemis 3“, която според настоящите оценки може да бъде осъществена не по-рано от 2026 г. Лунната програма на САЩ включва и изграждането на база на южния полюс на сателита.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град