зоокът

Начало | зоокът | Защо котките си търкат главите и телата в разни неща?

Защо котките си търкат главите и телата в разни неща?

Аз детето | 2023-11-16

Защо котките си търкат главите и телата в разни неща?

Котките са едни от най-предпочитаните домашни любимци. Те могат да се гледат както в къща, така и в апартамент. Много хора смятат че са запознати добре с тези животни. Обаче дали е така? Всички знаем колко мистериозни и странни могат да бъдат мъркащите пухчовци. Неведнъж сме научавали различни интересни факти за тях и сме ги споделяли с вас. Това обаче далеч не означава, че фактите са свършили. Те са толкова много, колкото са и котките по света.

Така например забелязали ли сте, че дори когато срещнете улична котка, тя понякога не бяга от вас, а веднага започва да се търка в краката ви. Какво иска? Да не би да е вашият отдавна изгубен домашен любимец и да ви е познал или да ви е объркал с някого? Нека разберем!

Котките търкат бузите си в неща, когато са щастливи или искат да кажат, че това нещо им принадлежи. В бузите им има ароматни жлези. Жлезите отделят феромон. И така, те го използват, за да маркират всички места, на които се чувстват най-комфортно или щастливи. Може да е човек. Може да е вратата. Може да е мястото, където е тяхната чиния с храна.

Ароматните жлези създават и освобождават химически съобщения. Някои химически съобщения се използват от членове на един и същи вид, за да комуникират помежду си. Те се наричат феромони. Котките имат ароматни жлези близо до опашките си, на корема и между пръстите на лапите. Когато котенцето „меси“ корема на майка си, докато пие мляко, това освобождава феромони. Когато котка драска по стълба за драскане или вашия диван, това също освобождава феромони. Котките също имат ароматни жлези по цялото лице – близо до бузите, устните и челото. Тези ароматни жлези отделят пет различни феромона, наречени котешки лицеви феромони. Основната им цел е маркиране на територия. Котката казва: „Това е моето място. Тук се чувствам щастливо.“ Или „Това е човек, когото харесвам“.

Учените дори правят изкуствени котешки феромони за лице, които можете да пръскате или разпръсквате във въздуха. Това е като да поставите табела, която казва: „Всичко е наред. Това място е безопасно.“ Котките улавят феромони с помощта на носа си и специални торбички на небцето, наречени вомероназален орган. Това е част от системата за обоняние на котката. Той се свързва с мозъка на котката и работи като анализатор на миризми.

Виждали ли сте някога котка да прави гримаси? Отваря устата си и дърпа назад устните си, докато повдига главата и езика си. Това се нарича отговор на Флемен. Котките го правят, когато надушат нещо интересно. Все едно да подушиш силно с устата си. Много животни имат вомероназални органи като котките, включително слонове, змии и костенурки. Повечето хора също го правят. Но дали този орган улавя човешки феромони или вече не функционира изобщо, все още е загадка. Може би някой ден умна котка ще надуши отговора.

Ако харесвате котките вижте и още интересни неща за тях:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град