зоокът

Начало | зоокът | Знаете ли, че кучето ви слуша, дори докато спи?

Знаете ли, че кучето ви слуша, дори докато спи?

Аз детето | 2023-09-20

Знаете ли, че кучето ви слуша, дори докато спи?

От тяхната проницателна способност да разчитат емоциите ни до техния впечатляващ език и дори разбиране на числата, кучешките способности продължават да изумяват. Сега е установено, че могат да ни слушат и в съня си. Малко пилотно проучване с 13 кучета разкрива, че мозъците на кучета, които спят дълбоко, реагират при кучешки и човешки гласове, подобно на тогава, когато са будни. „Това откритие е важно, доколкото е първото доказателство за сложна слухова обработка по време на сън при кучета“, пишат в своята статия учени от университета Eötvös Loránd.

Кучетата доброволци били свързани към устройства, които измерват мозъчни вълни при потенциални реакции на събития. След това те са били изложени на звуци от кучета и гласове на хора, докато са будни, сънливи или след като са им позволили да се отпуснат напълно и да заспят. Всеки звук се възпроизвежда с еднаква сила и продължава около една секунда. Звуците са най-различни: писъци, хленчене, ръмжене, кашляне, смях, въздишки и прозевки. Не са използвани отрицателни звуци, за да се избегне стряскане на кучетата. Дори когато са в не REM сън, кучетата изглежда могат да разберат дали шумът идва от други кучета или хора и дали емоцията на комуникацията е положителна или неутрална.

Тази способност е демонстрирана и при примати, включително хора и някои други непримати, като мишки. Като се има предвид, че бозайниците прекарват голяма част от времето в сън, способността да обработваме социални знаци дори в това състояние вероятно е изиграла жизненоважна роля за нашето оцеляване. Доколко разбираме, докато спим, зависи както от етапа на съня, в който се намираме, така и от вида на шума, на който сме подложени. Например дори по време на сън произнасянето на нашите имена предизвиква различен отговор от други звуци.

Подобно на нас, кучетата разчитат на съня, за да подредят спомените си и да обработват емоциите. Техният сън се е променил с опитомяването им и прилича на нашия повече от този на други видове животни. Нетърпеливи сме да видим какво още могат да ни помогнат да открием нашите най-доверени животински спътници за нашите общи мозъци на бозайници.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град