зоокът

Начало | зоокът | 8 неща, които да знаете, преди да си вземете домашен любимец, ако не искате да похарчите цяло състояние за ветеринар

8 неща, които да знаете, преди да си вземете домашен любимец, ако не искате да похарчите цяло състояние за ветеринар

Аз детето | 2023-11-28

8 неща, които да знаете, преди да си вземете домашен любимец, ако не искате да похарчите цяло състояние за ветеринар

От хиляди години хората живеят заедно с домашни любимци. От дълго време, чрез опити и грешки, хората създават нови породи с различен външен вид. Днес нашите домашни любимци се считат за членове на семейството и някои хора дори имат различни стаи за тях в дома си и им дават свои собствени страници в социалните медии. Ако сте решили да си вземете домашен любимец от развъдчик, трябва да имате предвид много фактори, когато избирате такъв. Затова открихме някои неща, за които си струва да бъдете изключително внимателни, и ще споделим тази информация с вас в тази статия.

 

1. Развъдчикът разговаря с вас само по телефона

Ако развъдчик активно говори с вас по телефона или онлайн, но отказва да се срещне лично или предлага да ви доведе домашния любимец и да платите предварително, това е тревожен знак. Много важно нещо при избора на добър развъдчик е възможността да се свържете лично с него. Най-добрият начин да разберете в какво ще порасне един домашен любимец е като видите родителите му. Обърнете внимание на поведението на домашните любимци: котенцата и кученцата трябва да са приятелски настроени и комуникативни, а мястото, където живеят, трябва да е чисто и подредено.

 

2. Задавайте въпроси, за да избегнете неприятни изненади в бъдеще

Добрият развъдчик се тревожи за своите домашни любимци и е готов да говори за тях с часове. Те ще говорят за храната, графика и темперамента на всяко едно животно. Можете също така да попитате за опита на развъдчика, като например колко време е в бизнеса и други подобни. Трябва също така да сте подготвени да отговаряте на въпроси: човекът може да ви попита за опита ви с домашни любимци и дали имате място, където те да живеят комфортно. Въз основа на вашите отговори, той може да откаже да ви продаде домашен любимец.

 

3. Не бързайте

Добрият развъдчик не бърза да продаде домашен любимец преди да му е дошло времето. Има определени срокове, които правят отделянето на бебето от майката по-малко вредно, както и кога трябва да се подложат на необходимите процедури, като ваксинации. Когато котенцата и кученцата са наистина малки, бъдещият собственик ще има проблеми с разбирането на тяхната порода. Когато купувате много млади домашни любимци, лош развъдчик може да се опита да ви продаде смесица от различни породи.

 

4. Обърнете внимание на отношението на домашните любимци

Ако видите домашни любимци да се крият от вас, когато идвате, да са тревожни или дори агресивни, не трябва да купувате такива от този развъдчик. В бъдеще може да е много трудно да се промени поведението на домашните любимци. Добрият развъдчик трябва да помага на домашните любимци с техните умения за общуване, защото е наистина важно за домашните любимци да могат да общуват с новите си собственици, без да изпитват стрес. Домашните любимци трябва да са активни и общителни и да не се опитват да избягат от вас, докато пътувате например с кола.

 

5. Монопородните са добър знак

Ако се срещнете лично с развъдчик, но вместо да видите уютно място, видите клетки с различни породи кучета и има мейн куун, заключен в шкафа, защото се бие с друга котка, развъдчикът вероятно не е нищо повече от бизнесмен, който всъщност не го е грижа за щастието на животните. Добрият развъдчик обръща много внимание на 1 порода и знае всичко за нея. Колкото по-малко домашни любимци има, толкова повече внимание получава всяко от животните.

 

6. Те се грижат добре за здравето на своите домашни любимци

Някои породи са склонни към някои заболявания: големите кучета често имат проблеми със сърцето и ставите, същото важи и за котките. Опитен развъдчик е готов да ви покаже всички документи и сертификати, доказващи, че животните са здрави. И те няма да са против да отидете при ветеринар, на когото имате доверие.

 

7. Те са готови да върнете животното ако се окаже, че имате проблеми

В някои ситуации може да се приберете у дома с нов приятел и няколко дни по-късно да разберете, че член на семейството ви всъщност е алергичен към него. Добрият развъдчик ви предлага период на размисъл (около 7 дни), за да ви даде време да разберете цялата отговорност, която идва с новия домашен любимец. И ако нещо се обърка, такъв развъдчик ще вземе домашния любимец обратно.

 

8. Родословие

За да може да участва в състезания и да получава награди, собственикът ще се нуждае от документи, доказващи, че неговият домашен любимец е от определена порода. Опитен развъдчик ще се увери, че те разполагат с всички необходими документи и показатели. Ако имате съмнения относно документите и не сте сигурни дали са истински, трябва да се свържете със службата, която ги е издала и да разберете дали всичко е наред.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град