зоокът

Начало | зоокът | Аквариум, захранван от ягоди: Създаване на самоподдържаща се екосистема

Аквариум, захранван от ягоди: Създаване на самоподдържаща се екосистема

Аз детето | 2023-08-30

Аквариум, захранван от ягоди: Създаване на самоподдържаща се екосистема

Youtube каналът Tanks for Nothin прави „евтини експериментални аквариуми“, самоподдържащи се екосистеми, които изискват по-малко поддръжка от среден аквариум. Във видеото по-долу те са направили аквариум, захранван от ягоди, резервоар, който се самопочиства с помощта на 2 охлюва, 5 черешови скариди, рибка гурами и много растения… включително ягоди.

В такава настройка без филтър растенията, животните и полезните бактерии се грижат едни за други. Рибните изпражнения, неизядената храна и разлагащите се растения създават амоняк, който се трансформира в нитрати от полезни бактерии. Високите нива на нитрати са вредни за рибите, но растенията с радост абсорбират нитрати вместо азот и това пречиства водата.

Рибите остават здрави в чиста вода, а растенията се подхранват от рибни и растителни отпадъци. Бактериите са добри в ролята си, а охлювите и скаридите ядат всякакви водорасли и допълнителна храна в чакъла. Отнема няколко месеца, за да се балансира, но Tanks for Nothin търпеливо документира процеса, добавяйки бавно нови растения и животни, докато средата се стабилизира и узрява. И тогава ягодите растат и узряват... „Аз давам храна на аквариума и той ми дава храна. За цената на малко мръсотия и няколко ягодови растения, бих казал, че това е доста добра сделка.“ – казва създателят.

А сега изгледайте и интересното видео!

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град