важните неща

Начало | важните неща | Защо имаме правила?

Защо имаме правила?

Аз детето | 2016-08-17

Защо имаме правила?

Представете си, че сте в училище, седите си кротко на чина и изведнъж искате да попитате нещо учителката си. Какво правите тогава? Дали просто се провиквате и задавате въпроса веднага след като ви е дошъл на ума? Или вместо да правите това и всички други ваши съученици да го правят и да става лудница просто вдигате ръка и чакате спокойно учителката да се обърне към вас? Ако правите второто, то сигурно вече са ви разяснили още в предучилищната, че така е учтиво и това е правилото, ако искате да зададете въпрос. Можете ли сега да си представите какво би станало със света ако нямаше правила. В училище сигурно лесно щяхме да се справим и с викането един през друг, но колите по пътищата, например или пазаруването в магазините. Това как би ставало без правила? Какво би станало ако всеки човек в света прави това, което му се иска и когато му се иска. Ние ще ви кажем само с две думи: истински хаос.

Разбира се никой не обича правилата, особено децата, които мислят, че те са твърде много. Има правила в училище, вкъщи, по време на спортна тренировка... Защо има толкова много правила и защо изобщо има правила?

Както сигурно вече сте разбрали, правилата създават ред, защото макар да ни се иска понякога да правим каквото си искаме, също така не бихме искали да живеем в пълен безпорядък, нали така. За да живеем в едно общество и то цялото да работи правилно, трябва да има правила. Понякога тези правила са неформални, като тези, които имаме у дома или в класната стая. А най-важните от тях, които засягат цялото ни общество са написани в така наречените закони и важат за всички. Тези закони са много важни и всеки, който ги наруши търпи последици, като най-честото наказание е глоба или затвор за определено време.

Така например, когато човек се учи да кара кола разбира колко много правила има и че понякога дори и да изглеждат досадни, те могат дори да спасят човешки живот. Не можеш да караш колкото бързо си искаш или да паркираш където си искаш и това е необходимо, за да може всички хора да са добре. Правилата за шофиране споделят общата цел на всички правила, които трябва да следваме: да ни държат в безопасност. Опитайте това на практика: вземете лист и химикалка и запишете всичко, което са ви казали днес и което ви се струва като правило, повечето от тях целят не да ви пречат да се радвате, а да сте в безопасност и да живеете приятно, нали така?

Само си представете какъв би бил животът без правила? Какво би станало, ако някой реши да вземе всичките ви неща и няма правила, не можете да му кажете нищо. Какво става ако хората могат да карат колите си по тротоарите... Така че правилата са важни, понякога са досадни и не ни харесва да ги спазваме, но просто трябва, за доброто и на нас самите!

Вижте още:
Твоите най-важни права като дете
Защо трябва да учим



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град