Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво е депресия и защо е важно да знаем за нея

Какво е депресия и защо е важно да знаем за нея

Аз детето | 2022-10-27

Какво е депресия и защо е важно да знаем за нея

Помислете за любимото си занимание. Какво е? Обичате ли да спортувате? Бихте ли предпочели да останете у дома и да четете? Чувствате ли се най-много себе си, когато слушате музика? Представете си, че участвате в любимото си занимание. Как се чувствате? Много деца може да кажат, че любимото им занимание ги кара да се чувстват щастливи, развълнувани или развеселени. Сега си представете, че се събуждате един ден и не чувствате нито едно от тези неща. Играете волейбол с приятелите си, четете хубава книга или слушате любимата си група. Но вече не се наслаждавате. Вместо това се чувствате тъжни. Или може би изобщо не изпитвате никакви емоции.

Какво става? Чувствахте се добре вчера. Но днес просто сте... тъжни. Е, не сте сами. Това се случва на много хора. Понякога изчезва в рамките на няколко часа или дни. Но ако човек се чувства отпаднал в продължение на две седмици или повече, той може да преминава през депресия. Може би сте чували за депресията. Много хора обаче не разбират какво е депресия. Не е просто да се чувствате тъжни. Всеки понякога се чувства тъжен. Някой, който изпитва депресия обаче, може да се чувства тъжен, тревожен или дори съвсем отчаян за дълго време. Също така е често срещано за такива хора да изпитват чувство на вина, раздразнителност или празнота.

Когато човек е в депресия, може също да му е трудно да се съсредоточи. Той може да изостане в работата или училището. Може да се чувства уморен по-често. Може да има проблеми със съня или да спи твърде много. Понякога депресията дори причинява главоболие и стомашни болки. Както можете да видите, депресията има много симптоми. Не изглежда и не се чувства еднакво за всеки човек. Ето защо е важно лекарят да помогне. Депресията е медицинско състояние, което засяга около един на всеки шест души понякога през живота им. След като бъде диагностицирана от лекар, депресията може да бъде лекувана. Лечението подобрява симптомите при много хора, страдащи от депресия. Лекарите могат да помогнат на пациента да намери правилния план за лечение. Това често включва медикаменти и терапия с разговор.

Какво причинява депресия? Има няколко рискови фактора. Понякога се предава в семейства. Хората, които са преживели насилие или бедност, често са по-склонни да имат депресия. Други често срещани фактори са ниското самочувствие и високият стрес. Понякога депресията се причинява от разлики в биохимикалите в мозъка. Често много фактори работят заедно, за да причинят депресия. Познавате ли някого, който може би преминава през депресия? Най-доброто, което можете да направите, е да прекарате време с тях. Бъдете там, когато са готови да говорят. Може да им отнеме известно време, за да се почувстват по-добре, но знанието, че сте до тях, ще помогне.

Когато се чувствате зле, говорете за това с хора, на които имате доверие. Разговор с близък приятел или член на семейството наистина може да помогне. Същото важи и за участието в любимите ви дейности, упражненията и правилното количество сън. Това са страхотни здравословни навици, които всеки може да практикува! И те могат да помогнат на някого, който преминава през депресия, да се почувства отново като себе си.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град