новини детски

Начало | новини детски | Виртуална обиколка на постоянната експозиция предлага Регионалният исторически музей на София

Виртуална обиколка на постоянната експозиция предлага Регионалният исторически музей на София

Аз детето | 2021-10-25

Виртуална обиколка на постоянната експозиция предлага Регионалният исторически музей на София

Регионалният исторически музей – София вече предлага виртуална обиколка на постоянната експозиция. Осемте зали от постоянната експозиция са заснети с помощта на технология за 3D заснемане с камера. Постоянната експозиция проследява развитието на града от VI хил. пр. Хр. до средата на XX в. и обхваща период от повече от осем хиляди години. Благодарение на новото приложение, всеки ще има възможност да се докосне до бита на най-древните обитатели на Софийското поле и да усети християнския дух на Софийската Света гора.

Достъпни чрез виртуалната обиколка за разглеждане са и най-ценните предмети и хералдически символи на владетелите от Третото българско царство, както и експонати, които са били част от дома и ежедневието на софиянци в края на XIX и първите десетилетия на ХХ в. Виртуалната разходка предоставя свобода на движение и взаимодействие със средата, чрез добавени интерактивни маркери за избрани експонати. Във всяка една от тематичните зали могат да се открият допълнителна информация за периода и интересни факти за някои от експонатите в нея. Така всеки виртуален посетител ще може да се потопи в хилядолетната история на София от всяка точка на света – от уюта на дома си до класната стая.

Включени са теми като „Наследството на древността“, „Силата на духа“, „Династичната връзка със Западна Европа“, „Дворцовият кабинет“, „Софийската улица“, „Държавните и общинските институции“, „Домът и облеклото на софиянци“ и други.

„Почти е като наистина. Действително се влиза от централния вход, може да се види дори работното време на музея. Посетителят може сам да избере последователността, т. е. имаме стандартна ходова линия в музея, която следва хронологичния разказ на софийската история, може да си избере и конкретна зала, съобразно своите интереси“, каза в ефира на БНР Ерина Кръстева от Регионалния исторически музей – София.

Проектът е осъществен с подкрепата на Столична община, Програма „Култура“ –2021 г., по проект „3D виртуална разходка в Музея за история на София“ на Фондация „Съкровищата на България“, в партньорство с Регионален исторически музей – София.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град