покани

Начало | покани | В столичният парк „Врана“ започна третото издание на единствения фестивал у нас за светлинни артинсталации

В столичният парк „Врана“ започна третото издание на единствения фестивал у нас за светлинни артинсталации

Аз детето | 2023-10-04

В столичният парк „Врана“ започна третото издание на единствения фестивал у нас за светлинни артинсталации

До 12 октомври в парк „Врана“, София, ще се проведе третото издание на единствения фестивал у нас за потапящи светлинни артинсталации – SOFIA LIGHTS. Всяка вечер между 20:00 и 23:30 входът на парка ще е отворен за посетителите на събитието, а в 00:00 часа инсталациите ще изгасват. SOFIA LIGHTS е събитие, което създава една много различна реалност – красива, одухотворена и във връзка с природата. Тази магическа реалност, в която посетителите могат да се потопят, ни помага за кратко да се откъснем от шумното и напрегнато всекидневие.

SOFIA LIGHTS не е парти или купон, това са няколко мащабни артистични инсталации, разположени в природата. „Това, което обединява отделните инсталации, е желанието ни да дадем няколко часа почивка на съзнанието си. Живеем във времена, в които ние сме продължение на компютърните алгоритми на онлайн вселената. Екраните доминират битието ни и създават илюзии, които ни карат да забравяме за красотата на реалния свят. Нашите инсталации ще бъдат причина хората да изпитат отново удоволствие от това да живеят в реалността. Да дишат, да усещат присъствие, да бъдат част от цялото. И същевременно да бъдат фокусирани навътре в себе си.“

Инсталациите нямат начало и нямат край. Посетителите могат да ги изживеят по еднакъв начин, в който и момент да дойдат в рамките на обявеното работно време. Всеки може да се разходи в нощния парк със своето темпо и да открие магията по своя начин. Първото издание на фестивала се проведе през 2021 година, когато беше представена инсталацията „Невидимите нишки“. Тази година ще бъдат представени няколко напълно нови инсталации. Те се разработват в последната една година от Ясен и Калина, заедно с екипа на Urban Creatures.

От 2021 година Ясен Гешев и Калина Гешева, които са основатели и продуценти на проекта Urban Creatures, представят собствени творби. Авторите на проекта добавят: „Нашите инсталации са своеобразно средство за презареждане за нас самите и за хората около нас. Ние не правим шоу, спектакъл или парти. Ние ви каним да преживеете нещо, което може би някои от вас, биха намерили за странно, а други за вдъхновяващо. Със сигурност обаче е нещо, което не сте преживявали досега“.

SOFIA LIGHTS е част от Календара на културните събития на Столична община. За улеснение на посетителите, общината осигурява автобуси Х50 по маршрута Орлов мост – парк „Врана“, като графикът ще бъде публикуван на www.sofialights.com. Организаторите препоръчват да изберете градския транспорт, тъй като автобусът спира пред вратата на събитието и осигурява наистина комфортно придвижване. Тези, които ще предпочетат да използват личните си автомобили, ще могат да паркират по протежение на бул. „Цариградско шосе“ в указаните за целта зони.

Организаторите напомнят, че е препоръчително посетителите да са подходящо облечени за вечерна разходка в парка с удобни затворени обувки, връхна дреха и по желание да предвидят репелент срещу насекоми.

Билети за събитието се продават онлайн на https://epaygo.bg/1802902161 и на касите на EasyPay.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град