покани

Начало | покани | Стара Загора кани всички малки и големи изследователи, експериментатори, любознайковци и сръчковци на втория Детски артфестивал „Промая“

Стара Загора кани всички малки и големи изследователи, експериментатори, любознайковци и сръчковци на втория Детски артфестивал „Промая“

Аз детето | 2023-09-15

Стара Загора кани всички малки и големи изследователи, експериментатори, любознайковци и сръчковци на втория Детски артфестивал „Промая“

Стара Загора кани всички малки и големи изследователи, експериментатори, любознайковци и сръчковци на втория Детски артфестивал „Промая“, който ще се проведе на 16 септември 2023 г. от 10 до 16 часа на Кестеновата алея в парк „5 октомври“. Тази година фестивалът е с научно-експериментална насоченост.

Организаторите – Община Стара Загора, Travel Craft Club и НЧ „Родина-1860“ са подготвили сцена с ефектни научни шоута и повече от 20 разнообразни работилници, напълно безплатни, в които децата могат да вземат участие, да усвоят нови знания, да творят и да отнесат направеното вкъщи.

На всеки кръгъл час на обособената сцена всеки дошъл ще има възможността да види удивителни „Научни Шоу програми“. Научно шоу на ДНК(Детски Научен Клас), заедно със създателя Явор Денчев – магистър по микробиология (Университет на Виктория, Канада), учител и аниматор с дългогодишен опит както в България, така и в Канада, ще покаже, че науката е вълнуваща и е в нашите гени.

Децата ще бъдат запленени от химичните и физични експерименти на „Корпус за бързо гърмене“, които ще дойдат специално в нашия град от Софийски университет. Димитър Узунов, отново от София, ще издаде „Как се създават научно-фантастични светове“, а Мариела Станчева ще разкаже за „Наръчника на бунтаря за разваляне на часа по математика“.

Алеята на кестените ще бъде превърната и в научна „лаборатория“ с куп интересни работилници и занимания за всички.

Астрономическа обсерватория – Стара Загора ще има свой специален щанд, на който ще ни пренесе в далечния свят на планети и космонавти с:

  • Мултимедийни презентации: нови данни от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ за дълбокия Космос, хранене на космонавтите по време на орбитални полети и космически пътешествия, Слънце и слънчева активност, космически мисии до Марс и др.;
  • Наблюдения на повърхността на Слънцето с телескоп със специален слънчев филтър; Представяне на космически храни
  • Космическа работилница „Направи си сам спътник“.

Ще има още много игри и забавления:

Работилница за минерали, „Сгъни наука“, „3D принтиране“ с Михаил Загорски, „Светът на байта“, Първи стъпки в програмирането с Blue Bot&Bee Bot, заедно с Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Работилница за съзвездия с Travel Craft Club, Ментална аритметика, Геометрични колажи на Школа по изобразителни изкуства, „Експерименти с очи и бои за деца със смели сърца“, Малки строители, „Украси се с атоми и планети“, презентация на ДИПКУ към Тракийски университет Стара Загора.

Организаторите са подготвили и много изненади и ще ви очакват на 16 септември в парк „Пети октомври“, за да се потопим в интересния свят на Науката.

Входът е свободен.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град