новини детски

Начало | новини детски | Учениците от Смолян с най-голямо участие в преписването на „История славянобългарска”

Учениците от Смолян с най-голямо участие в преписването на „История славянобългарска”

Аз детето | 2014-03-28

Учениците от Смолян с най-голямо участие в преписването на „История славянобългарска”

Приключи инициативата на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, „Да препишем Паисиевата история“. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян главният уредник на музея, Златка Петрова. Родолюбивата инициатива бе обявена по повод 3 март – националния празник на Република България, заедно с гостуваща изложба „Паисий Хилендарски, неговите предвестници и последователи“ на Национален литературен музей – София и стартира в деня на откриването на изложбата 27 февруари.

Първите преписвачи бяха възпитаниците на VІІ СОУ „Отец Паисий“-Смолян. Музеят подготви специални копия за препис от фототипното Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ - „История славянобългарска. Препис-белова на Паисиевия автограф“ (2004), с превод на новобългарски език от Петър Динеков. Преписвачите са използвали и осигурените специални листове, тип пергаментови. По думите на Петрова, интересът към преписването на ценната книга е бил много голям. Преписани са всички глави, включващи 110 страници от Паисиевата история. В специално направените списъци на наречените от музейната колегия „Съвременни преписвачи на Паисиевата история“ броят е 401, посочи Петрова.

В това родолюбиво начинание най-голямо участие са взели училища в Смолян и общината, като броят на участвалите ученици е 299. В преписването на „История славянобългарска“ са се включили и университетски и училищни преподаватели, студенти, представители на Община Смолян и Областна администрация, Регионалния инспекторат по образования, Регионални библиотека „Николай Вранчев“, Държавен архив - Смолян, Художествена галерия - Смолян, деца от детски градини, граждани, служители на различни институции, общински съветници, журналисти, пенсионери и др. Сред преписвачите активни са били и гостите на града от София, Бургас, Пловдив, Казанлък, Козлодуй, Хасково и Самоков. Златка Петрова каза още, че 3-ти март – националния празник този „Препис от 21 век“ на Паисиевата история ще обогати фондовете на Смолянския исторически музей, а изложбата на Национален литературен музей – София ще остане в РИМ „Стою Шишков“-Смолян до края на месец април.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град