новини детски

Начало | новини детски | Българските деца отново избират своята любима книга с наградата „Бисерче вълшебно“

Българските деца отново избират своята любима книга с наградата „Бисерче вълшебно“

Аз детето | 2014-03-18

Българските деца отново избират своята любима книга с наградата „Бисерче вълшебно“

За втора поредна година Националната награда “Бисерче вълшебно” ще провокира българските деца да изберат своята любима книга. Проектът, който е уникален за България, e организиран от фондация “Детски книги” и едноименния сайт (www.detskiknigi.com), част от групата на “Аз чета” (www.azcheta.com). Целите на инициативата са да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 6 и 15 години.

Кампанията по гласуването тази година ще стартира на 19 март-ти (сряда) от 11  ч. със специално събитие в Американския център на Столична библиотека. Организаторите и техни гости ще демонстрират как ще се осъществява гласуването, както и мненията на библиотекари, учители и родители за влиянието на наградата във възпитанието на децата като читатели. В рамките на събитието ще бъдат представени още и първите посланици на наградата – ученици от столични училища.

"За да срещнем децата с книгите, всички възрастни трябва да се обединим в единна кауза и да следваме обща посока за насърчаване на четенето. Само така ще успеем да предложим на децата онези четива, които да развият въображението им и да ги насърчат да вървят напред като отговорни граждани, следвайки мечтите си”, казва Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги” и главен редактор на сайта detskiknigi.com.

Всяко дете на възраст от 6 до 15 години ще има възможността да стане част от журито за наградата „Бисерче вълшебно“, като гласува онлайн за своята любима книга на сайта www.biserche.com. Заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (6 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 15 г.), са художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Всяко дете може да гласува за номинираните книги онлайн в периода от 19 март 2014 г. до 30 април 2014 г., като има правото само на един глас. За своя принос към избора на най-добрата книга, всеки участник получава почетна грамота.

Кампанията ще завърши с Детски книжен празник на 11 май 2014 г., а двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 14 май 2014 г. в рамките на инициативата “Нощ на литературата”. Предвидени са също книжни и други материални награди за деца, участвали в гласуването.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда в партньорство с Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора и с медийното партньорство на „Аз чета“, Детски Дневник, Az-deteto.bg и TeenProblem.net.Коментари
3 коментара

Диди , ,

Публикувано на 19.03.2014

:) :* Интересно.

Диляна Стоянова , 13 г.,

Публикувано на 19.03.2014

До редакцията: Желая да Ви предложа една идея: Да направите партньорство с образователния сайт Уча.се . И тогава ще бъде една голяма мрежа, изцяло посветена на нас, децата: не само игри, конкурси и забавление, но и наука и образование. Какво мислите?

От редакцията: Мислим, че е чудесна идея. Ще се опитаме да го направим.

vasi , 12 г.,

Публикувано на 20.03.2014

Az bih glasuvala za Ann ot fermata Green Geibals- tova e lubimata mi kniga i q obojavam

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град