приказки от деца

Начало | приказки от деца | Умното яйце

Умното яйце

Катерина Василева | 2016-04-29

Умното яйце

Три дни преди Великден, майката на Вили и Светльо стана рано, за да свари яйцата, които децата щяха да боядисват. Скоро Вили и Светльо също се събудиха.

– Мамо, мамо! Какво ще правиш с тези яйца? – попитаха те, щом видяха майка им да вади яйцата от тенджерата.

– Днес е Велики четвъртък и яйцата се боядисват за Великден, а в неделя ще се чукаме с тях. Което яйце остане най-здраво и счупи всички останали яйца, то ще се нарича борец. – каза майката.

– Значи ще боядисваме яйцата! – засмяха се децата.

– Да. – усмихна се майка им.

– Аз ще боядисам първото яйце в син цвят като небето и морето. Второто – зелено, та да напомня за тревата. – извика Светльо.

– Нищо подобно! – прекъсна го Вили. – Аз ще боядисам първото яйце в жълто като слънцето, а второто ще направя шарено като папагалчето, дето стои в клетката в трапезарията.

– Не, деца. – поклати глава майката. – Първите яйца няма да са нито сини и зелени, нито жълти и шарени. Първото яйце трябва да е червено, за да напомня за Христовата кръв, пролята на кръста. Боядисва го най-старата жена в къщата. С него се рисува кръст на челата на децата.

– Добре тогава. – съгласи се Светльо. – Но веднага, щом боядисаш яйцето червено, аз ще боядисам моето синьо яйчице като морето и небето и зеленото яйце като тревата.

– Аз също ще боядисам моите яйца! – провикна се Вили.

– Добре, деца. – отвърна майката. – Хайде да започваме боядисването.

Започнаха да боядисват яйцата. Майката боядиса аленото яйце, начерта кръст на челата на децата и накрая го сложи пред домашната икона на Дева Мария и Христос. После даде по няколко яйца на Вили и Светльо и те започнаха да ги оцветяват. Светльо направи синьо яйце като морето и небето и на него залепи едно синьо кръстче. Направи също едно зелено яйце. Вили оцвети яйцето си в жълто и на него залепи надпис „Христос Воскресе“. Боядиса и шарено яйце. Вили и Светльо направиха още какви ли не яйца: розови, оранжеви, лилави, сини, зелени, червени, жълти... Изобщо направиха цялата дъга, че и повече от нея.

На следващия ден децата попитаха майка си дали днес е неделя, защото с нетърпение чакаха да се борят с яйцата.

– Не, днес не е неделя. – отвърна майка им. – Днес е Разпети петък – денят, в който Христос е разпънат на кръст. Днес не се върши никаква работа, така че можем да отидем в парка, за да играем.

Децата заподскачаха от радост, защото този ден беше идеален за разходки в парка. Майката, Вили и Светльо излязоха. Яйцата останаха сами.

– Хей, хайде да се опитаме да отгатнем кое от нас ще победи! – извика синьото яйце на Светльо, което имаше синьо кръстче.

– И от каква полза ще ни бъде това? – отегчително попита едно лилаво яйце с цвете на него.

– Можем поне малко да се похвалим! – гордо отговори синьото яйце. – Според мен, например, аз ще победя, защото имам кръст и съм синьо – Светльо спомена, че съм на цвят като Морето и Небето. Нямам представа какви са тези неща. Може би са някои смели войни, които са били силни като мене и затова Светльо ме е боядисал в този цвят и...

– Абсурд! – прекъсна го жълтото яйце на Вили с надписа „Христос Воскресе“. Ако искаш да знаеш, морето и небето не са някакви си войни, а част от природата! Ще ти кажа също, че ти няма да спечелиш, защото...

– Да, няма да спечелиш, защото аз ще спечеля! – извика едно розово яйце.

– Стига си ме прекъсвал! – стресна се жълтото яйце на Вили. – И така...Драго ми Синьо яйце, ти няма да спечелиш, защото си много глупаво!

– И какво от това? – попита синьото яйце.

– Не знам... – зачуди се жълтото. – Май причината беше друга...О, вече съвсем забравих какво трябваше да кажа сега!

– Трябваше да кажеш, че няма да победи останалите, защото е прекалено горд със себе си и се хвали. – припомни му едно шарено яйце с черна шапка.

– О, да! – сети се жълтото яйце. – Ти няма да победиш останалите, защото си прекалено горд със себе си и се хвалиш!

– Аз съм наред да се похваля! – Затича се зеленото яйце на Светльо. Аз съм много силно. Толкова съм здраво, че трябва да се страхувате от мен! Мога да ви счупя и изведнъж да се озовете в чинийката за закуска на някое дете!

– По-здраво съм от теб! – провикна се едно лилаво яйце. – На бас се хващам, ще ви изпочупя всички!

– Не, аз ще победя! – каза едно оранжево яйце със зайче. – Дори и срещу дървено яйце да се изправя, пак ще го победя!

Така яйцата се надпреварваха чак до неделя. Тогава майката на Вили и Светльо постави панера с яйцата на масата. Вили взе жълтото си яйце, а Светльо – синьото с кръста. Двамата се чукнаха с яйцата и синьото яйце на Светльо се счупи. Още няколко яйца се счупиха и майката и децата закусиха. На обяд отидоха при съседите, за да се чукат. Вили взе своя борец – жълтото яйце, Светльо взе зеленото като тревата. Вили изпочупи всичките яйца със своето умно яйце. А останалите яйца наистина се озоваха в чиниите за закуска на децата, но не благодарение на Светльовото зелено яйце, а благодарение на жълтото умно яйце.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град