За учители

Начало | За учители | У нас също го има: пловдивската Професионална гимназия по механотехника заменя наказанията с ходене на театър

У нас също го има: пловдивската Професионална гимназия по механотехника заменя наказанията с ходене на театър

Аз детето | 2019-12-18

У нас също го има: пловдивската Професионална гимназия по механотехника заменя наказанията с ходене на театър

Всичко започнало с тичане по коридора от нов ученик! В Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“ в Пловдив новият ученик нарушил едно от правилата да не се тича в коридора. Нарушението не е голямо, но все пак е важно да се спазват установените правила затова директорът и педагогическият съветник извикали родителите за разговор. Вместо обаче някакво наказание или смъмряне, както очаквали всички, детето било пратено на театър, пишат от marica.bg.

Идеята за нестандартния подход била на педагогическия съветник, защото Провинението не било тежко, а в същото време имало гостуване в града на спектакъл за дрогата и насилието. Така специалистът взел решението, че подобна практика би била много по-полезна за момчето, вместо просто да му се скарат! „Решихме да погледнем към темата и проблемите през изкуството, с неговите средства за емоционално въздействие, а не с назидание и поучения“, казва директорът на гимназията Анна Чилингирова. Всички преподаватели и специалисти в училището останали приятно изненадани от ефекта.

Обичайната практика при възникване на проблеми с поведението в училище е консултация с педагогическия съветник. Директорката се зарече, че заедно ще продължат да търсят алтернативни подходи за овладяване на емоциите на учениците, които са в трудната възраст на пубертета. По света отдавна има училища, в които това не е иновация, а редовна практика. Американско учебно заведение например заменя наказанията с йога. Докато практикуват тъй наречените асани и дихателни техники, учениците овладяват начини за справяне с напрежението и гнева, учат се да възстановяват спокойствието и да контролират емоциите.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град