За учители

Начало | За учители | Учители негодуват срещу ново решение на МОН за начините на диктовка в четвърти клас

Учители негодуват срещу ново решение на МОН за начините на диктовка в четвърти клас

Аз детето | 2020-01-17

Учители негодуват срещу ново решение на МОН за начините на диктовка в четвърти клас

Българското образование отдавна показва лоши резултати и от МОН пробват постоянно нови идеи, с които да подобрят нивото на учащите, но много често резултатът е точно обратният. До този извод стигат група учители, коментиращи случващото се в родните школа, пишат от Dnes.bg В социалните мрежи се води диспут относно решение на МОН, свързано с нов формат за изпитване на деца в 4 клас. Според потребители новите изисквания изненадват дори преподаватели с дългогодишен опит.

Указанията били тазгодишната диктовка в края на годината да бъде на аудиофайл. В коментар на учителката Мария Николова пише: „Някой си там чете диктовката с темп, с който децата не са свикнали. Нормално е да не успеят да запишат всичко и, както днес се изказа един мой колега, някои от тях да започнат да плачат, а други ядосано да си хвърлят химикалките. Диктовката на аудиофайл предполага, че във всяка стая е необходима съответната качествена техника, за да се чува ясно и достатъчно силно. Отсега знам, че навсякъде няма такава. Другата новост е, че и в стаите, където ще се провежда тазгодишното НВО ще има камери. Масово колегите в 4 клас пробват такъв вид диктовка и споделят, че децата се затрудняват. Не прочетох един коментар, свързан с нормалност и спокойно записване.

Учителите са тревожни и отсега са под напрежение за най-голямата глупост в образованието до 4 клас. „От няколко години сме на мнение този безсмислен изпит да отпадне, а те смениха един негоден формат с друг негоден. Освен това децата трябвало да се научат да пренасят отговорите си от един лист на друг, както е при учениците от 12 клас на ДЗИ. И да почна да питам. С вас ли, ЧИНОВНИЦИ, да се занимават колегите и децата в 4 клас? С вашите изключително неадекватни решения и изисквания ли да се съобразяват цяла учебна година или да работят с децата и за децата?“ В коментара се говори, че по този начин се прилага психически тормоз на малки и големи, намиращи се под покривите на българските училища. Като също така учителката се пита какво точно ще се постигне и отчете с този нов формат. Мария Николова търси реакцията и на родителите като завършва с изречението: „Родители, и вие сте на ход!“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град