новини детски

Начало | новини детски | Той е на 6 години, но вече е истински майстор на шаха

Той е на 6 години, но вече е истински майстор на шаха

Аз детето | 2021-08-16

Той е на 6 години, но вече е истински майстор на шаха

Шестгодишният Велислав Захариев от Берковица се класира на второ място на първенството на Европейския съюз по шах за деца, съобщиха от общината в Берковица. Турнирът е проведен в град Мюрек в Австрия. Шампионите на отделните страни от ЕС са се състезавали в четири възрастови групи – до 8, до 10, до 12 и до 14 години. Макар и още да е само на шест години и да е играл срещу по-големи от него деца Велислав Захариев е спечелил осем от общо девет изиграни партии на първенството. Така той е заслужил второто място и достойно е представил България.

По повод отличното представяне на Велислав на първенството на ЕС, от община Берковица са го избрали да издигне националния флаг на връх Ком в Стара планина на празника, посветен на 171-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, живял в Берковица през 1877-1879 година.

„Гордеем се, че причината да се развее отново българският трибагреник не само на националния подиум, но и на международния, е точно Вели от Берковица. Пожелаваме му да покори най-високите световни върхове в шахмата“, съобщават от общината.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град