новини детски

Начало | новини детски | Община Русе осигурява безплатни психологически консултации за младежи и родители

Община Русе осигурява безплатни психологически консултации за младежи и родители

Аз детето | 2021-09-14

Община Русе осигурява безплатни психологически консултации за младежи и родители

Общинският младежки дом на Русе възобновява своите безплатни психологически консултации за младежи и родители. Има възможност за провеждане на групови срещи и семинари при спазване на противоепидемичните мерки, както и онлайн професионална помощ и терапия с младите хора. Консултациите се извършват с психолога Веселина Тончева, която среща различни ситуации в практиката си.

„Най-важното е, че заставаме до младите хора в периоди, когато се чувстват несигурни, незнаещи и объркани. Времената, за съжаление, стават по-тревожни не само за възрастните, те взеха да тревожат и децата. Ако възрастните имат натрупан опит в справянето с определени ситуации, то много от младите хора не разполагат с такъв“, споделя Тончева. През последната година се наблюдават много тревожни тенденции от онлайн обучението – по-ниска мотивация за учене, ниски резултати от обучението, трудности с концентрацията, разсеяност, липса на желание и интерес, повишаване на тревожността.

Изследване на УНИЦЕФ България констатира, че над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено, а повече от 90%, че децата им се чувстват раздразнителни, самотни, тревожни и тъжни. Резултатите от проучване на Европейската мрежа на омбудсманите за деца, в което участва и българският омбудсман, също показват, че психичното здраве на децата и учениците е особено притеснително поради ограниченията в движението, задържането вкъщи, отсъствието на училището и намалените възможности за игра и срещи с приятели.

Констатира се още, че нивото на депресия, тревожност и емоционален стрес се е увеличило при децата и учениците, както и необходимостта от достъп до услуги за психично здраве. Целта на Общинския младежки дом в Русе е да подкрепи младите хора, преминаващи през труден период, независимо от причината за това.

За допълнителна информация можете да се свържете с психолога Веселина Тончева на тел. 0879 541 972

People photo created by freepik - www.freepik.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град