новини детски

Начало | новини детски | Лятно училище по занаяти за малки и големи започва на Самоводската чаршия във Велико Търново

Лятно училище по занаяти за малки и големи започва на Самоводската чаршия във Велико Търново

Аз детето | 2021-08-04

Лятно училище по занаяти за малки и големи започва на Самоводската чаршия във Велико Търново

Лятно училище по занаяти за малки и големи започва на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщават от БТА. Обученията в ателиетата и дюкяните на майсторите от прочутата Улица на занаятите в Старата столица са финансирани с подкрепата на Община Велико Търново, по програма на Министерство на културата за подпомагане в условията на пандемия, съобщиха от общината. Занаятчийските курсове са безплатни, по програма разработена от съответния майстор-занаятчия, включваща теория и практика. Целта им е да се насърчи интересът към традиционните български приложни изкуства и съхраняване и предаване на културното наследство на младото поколение.

Заниманията за деца на възраст от 10 до 16 години ще са по художествена обработка на дърво, керамика, благородни метали, кожа. Предвиждат се обучения и в шекерджийницата и сиропчийницата на чаршията, както и в тъкачната и ножарска работилници. Само за възрастни ще е училището по винарство за любители във Винената къща.

Занаятчийските курсове ще са в рамките на 8 обучителни часа в малки групи, до пет деца, при спазване на всички противоепидемични мерки. С изделията, изработени по време на занаятчийското училище, ще бъде организирана благотворителна изложба базар в рамките на единадесетото издание на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите от 18 до 23 септември за набиране на средства за фондация „Искам бебе“ и Програмата за асистирана репродукция на Община Велико Търново.

По време на есенния празник на чаршията децата ще получат официално и своите сертификати за обучение от майсторите-занаятчии.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град