новини детски

Начало | новини детски | Награден за пълно отличие ученик от СМГ мечтае да спасява онкоболни

Награден за пълно отличие ученик от СМГ мечтае да спасява онкоболни

Аз детето | 2021-08-15

Награден за пълно отличие ученик от СМГ мечтае да спасява онкоболни

29 зрелостници от 20 училища в страната получиха Национална диплома за отличен успех от Министерството на образованието и науката. Най-много са отличниците в столицата, а половината от тях са възпитаници на Софийската математическа гимназия и 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“.

Церемонията започна с испански ритми и приповдигнато настроение. За това се погрижи отличникът Марио Кръстев, възпитаник на Първа испанска гимназия „Мигел де Сервантес“, който ще изучава медии и култура в университета в Амстердам. Сред носителите на „Национална диплома“ е Николай, възпитаник на СМГ, победител в Националния конкурс „Млади таланти“ за 2020 година. Той е участвал в множество национални и международни научни събития в областта на биологията. Влюбен е в генетиката и онкологията и е готов да покорява нови върхове в областта на медицината.

„Мечтая да оставя нещо след себе си, било то под формата на научни трудове, било то под формата на клинична дейност и да се развивам постоянно, тъй като статичността за мен е немислима“, сподели абитуриентът от СМГ Николай Георгиев. Николай е избрал да продължи образованието си в университета в Хайделберг, Германия, а след 10 дни ще разбере и дали е приет. Мечтае за професионална реализация в отвъд пределите на родината, но споделя, че вкъщи се чувства най-добре. „Би ме върнала промяна, която връща една нормалност в държавата ни, не наблюдаваме циркове, които наблюдаваме в момента“, допълни той.

Съученичката на Николай Анна също е носител на национална диплома. Тя е лауреат на Олимпиадата по история тази година, ще продължи образованието си в правния факултет на Софийския университет. Нейната мечта е свързана с България.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град