За родители

Начало | За родители | Част от родителите недоволстват, а пък Вълчев уверява: маската ще се носи не повече от половин час дневно

Част от родителите недоволстват, а пък Вълчев уверява: маската ще се носи не повече от половин час дневно

Аз детето | 2020-09-14

Част от родителите недоволстват, а пък Вълчев уверява: маската ще се носи не повече от половин час дневно

Десетки родители се събраха в София и няколко други градове на протест с искане децата да не носят маски в училище. Протестът се сформира от дни в социалната мрежа. Те носеха плакати: „Къде им е усмивката“, а на плаката изобразени детски лица с маски. Събралите се обявиха мярката на Министерство на образованието и науката за фашизъм и за геноцид и попитаха къде е демокрацията. „Няма да е хигиенично. Какво да разчитам – той да я пази в дезинфекцирано пликче ли?“, аргументира се родител на първокласник. „Моята дъщеря е на 9 години, отнемат им свободата. При това положение мисля, че ще остане на дистанционно обучение, въпреки че няма да има контакти“, сподели друга майка през сълзи.

От своя страна образователният министър Красимир Вълчев обясни, че децата ще носят маски в училище не повече от половин час дневно – в общите помещения. Той бе на откриването на новата учебна година в Тракийския университет в Стара Загора. Според него в училищата е въведен един от най-либералните режими на противоепидемични мерки в сравнение с останалите страни. Той добави, че от МОН препоръчват децата да не прекарват много време в общите помещения и най-вече в коридорите, където всъщност е задължителното носене на маските.

„Носенето на маски е доказана мярка. Ние имаме един от най-либералните режими спрямо другите страни. В много от тях се изисква носене на маски по време на учебния час. При нас децата ще носят маски по-малко от 10% от времето. Силно препоръчваме по-голямата част от времето да прекарват навън – тоест, те не трябва да се застояват в коридорите. Всяка година имаме ученици, които избират т. нар. „самостоятелна форма“ на обучение или по-скоро родители, които избират за децата си тази форма на обучение. Тази година очакваме да са няколкостотин – може би 200-300 заявления да бъдат подадени“, коментира още образователният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Прочетете още:
11 стъпки към здравето или как учениците да не се разболеят в училище
Няколко забавни и практични съвета с които да накарате детето да мие ръцете си по-често
7 простички неща, които всички бъркаме
Детето се разболява, но от настинка или грип...



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град