За родители

Начало | За родители | 8 плажни лайфхакове за приятна почивка с децата

8 плажни лайфхакове за приятна почивка с децата

Аз детето | 2020-07-21

8 плажни лайфхакове за приятна почивка с децата

Семейната почивка е истинско удоволствие и приятно приключение! Сигурни сме, че всеки родител очаква с нетърпение този момент и колкото и да му се струва, че е изморен и че точно сега иска да е на плажа с коктейл в ръка без да мисли дали детето е гладно, жадно, подходящо облечено и да го наблюдава, в момента в който види щастието, което струи от всяка фибра на тялото му – той също е щастлив. Морето несъмнено е най-предпочитаното място за семейна почивка и децата определено се радват, когато са на плажа. Плажът за детето определено ще донесе положителни емоции, ще го закали и не е тайна, че е профилактика за много заболявания. За малките обаче носи и доста опасности – най-често срещаните от които са прекаленото излагане на слънце или заразяване с някаква инфекция. И за да не се занимавате с подобни неща и вместо щастливо усмихнато и тичащо дете да имате малко пищящо и плачещо дете ви предлагаме да си спомните и да научите няколко прости правила за добро прекарване на плажа с малки деца.

Не бързайте с плажа

Със сигурност при положение че сте чакали толкова дълго лятната почивка ви се иска да се настаните в хотела или апартамента под наем, да хвърлите багажа и да тичате към плажа. Ако сте с малко дете обаче това изобщо не е добър вариант. Най-добре ще бъде да се придържате към обичайния режим на детето, който така или иначе сте създали толкова трудно. Пък и детето определено няма да може да издържи веднага да отиде на плажа и в крайна сметка дългоочакваното пътуване няма да остави чак толкова хубави спомени. Така че най-добре ще бъде след като пристигнете да останете вътре за няколкочасова почивка. Важно е да запомните също така, че плажното време за деца е най-добре да бъде или рано сутрин (от 7-8 до 11 часа) или късно следобед (от 16 до 18-19 часа). Тогава слънцето не е толкова ярко и вероятността хлапето да изгори лошо или да получи топлинен удар е много малка.

От басейна в морето

За бебета педиатрите препоръчват да носите надуваем басейн на плажа, който да напълните с морска вода, да изчакате един час и чак тогава да пуснете малкото да се плиска. Там водата е много по-топла, отколкото в морето, а вълните няма да изплашат детето. Ако все пак държите детето ви да види морето и да го усети наистина, заведете го на брега и намокрете краката на детето, след това го напръскайте и играйте с вода от брега заедно, където вълните едва докосват краката. И само когато сте убедени, че детето не се страхува можете да го потопите и по-навътре във водата. Първото голямо плуване с продължителност от пет минути е достатъчно – казват още лекарите. Следващото трябва да бъде не повече от 10 минути. Постепенно продължителността на плуването може да се увеличи до 20 минути.

Слънце и сянка

Плувайте, стойте на слънце и след това почивайте в сянка – това редуване е задължително. 10-20 минути на сянка преди детето отново да е в морето или на слънце са необходими, за да не получи топлинен удар. Така че чадър или тента са трудни за носене, но задължителни.

Носете светли дрехи за детето

Светло оцветената шапка – най-добре с голяма козирка и дълга светла тениска, както и дълги панталонки са задължителни с малко дете на плажа. Ще го предпазят от слънцето, ще са полезни, когато си тръгвате и когато банският е мокър.

Повече вода, плодове и зеленчуци

Морето е мястото, където е възможно и много полезно заедно с детето да се отдадете на малко вегетарианска диета. По-малко месо и тежки храни, повече плодове и зеленчуци. И, разбира се, менюто трябва да е познато на детето. Що се отнася до водата, трябва да има много: в идеалния случай детето трябва да пие вода на всеки час.

Носете антибактериален гел и мокри кърпички

В морето чревните инфекции са чести. За да не е вашето дете следващата жертва винаги носете подръка антибактериален гел и мокри кърпички за чисто лице и ръце. И запомнете: не давайте на детето вода от чешмата, а само бутилирана.

Не всички слънцезащитни кремове са подходящи

И, разбира се, не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти. Най-важното е да ги изберете правилно: за деца под 3-годишна възраст трябва да избирате продукти с най-високия фактор или пък със специално обозначение, че са за малки деца. За деца над 3 години се нуждаете от крем с индекс на защита 35 или повече. Не забравяйте да вземете и такъв, който не се измива от вода – да, вече има такива, иначе ще трябва често да мажете детето.

Тези правила не са толкова трудни за запомняне, и най-важното, те ще ви помогнат да прекарате почивката си по-лесно и по-безгрижно. Просто не забравяйте да вземете добро настроение на морето!

Вижте още:
На плаж с дете: основни съвети за една приятна ваканция
Няколко идеи за мокри и морски игри на плажа
Пет неща, които можете да правите на плажа, когато ви стане скучноКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град