За родители

Начало | За родители | Окончателно: 4-годишните задължително на детска градина

Окончателно: 4-годишните задължително на детска градина

Аз детето | 2020-09-09

Окончателно: 4-годишните задължително на детска градина

Децата на 4 години задължително ще ходят на детска градина. Това решиха депутатите като приеха окончателно текстове от промените в Закона за училищното и предучилищното образование. В момента предучилищната е задължителна от 5-годишна възраст. Няма да се променят програмите или начините на обучение, които и в момента се използват в детските заведения.

Децата ще продължат да учат основно чрез игра. За да има достатъчно места в детските градини обаче законът предвижда две години гратисен период, така че 4-годишните задължително ще са в забавачките от учебната 2023/2024г. Просветният министър Красимир Вълчев обясни по време на дебата, че тази възраст е критична за децата и най-вече за тези, чийто майчин език не е български.

„Всички изследвания сочат, че има голяма разлика между деца, които са ходили на детска градина и тези които не са. Особено това важи за децата, чийто майчин език не е български. Лишаването от образователна среда в този период за такива деца е фатално за последващото им образователно развитие. Тези деца влизат с дефицити в 1 клас и отпадат от системата в 5-7 клас и са непригодни за пазара на труда“, обясни той. Ако обаче малчуганите са ходили на забавачка, те стигат до гимназиално образование и след това по-лесно намират работа.

„92% от началните учители казват, че има голяма разлика между ходилите на детска градина и тези, които не са. Както каза една учителка: Не само, че има разлика, ами няма прилика“, аргументира още предложението за промените в закона министърът. Според него правото на децата на образование е задължение на родителите, защото не може да се разчита, че всички имат отношение към училището. Само с принципа на задължителност могат да се постигнат резултати и да се спре неграмотността, смята още Вълчев.

„Франция взе решение за задължителност от 3 години, Румъния също, това е общоевропейска политика, а за България е още по-важно, имайки предвид големия брой на семейства, в които няма отношение към образованието“, настоя министърът. Депутатите решиха още, че при епидемия обучението ще е онлайн, за да не губят учениците от материала.

Прочетете още:
Отново на детска градина, но с нови правила – ето и кои са те!
Обичам моята детска градина!
Всяко второ дете, което посещава детска градина, ще е освободено от такса
5 главни типа преподаватели в детската градина (и как да намерите общ език с тях)

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град