За родители

Начало | За родители | 6 съвета как да подготвите децата си за училище, без да ги стресирате

6 съвета как да подготвите децата си за училище, без да ги стресирате

Аз детето | 2020-08-25

6 съвета как да подготвите децата си за училище, без да ги стресирате

Динамиката, в която живеем, все повече завладява и децата. Изискванията и очакванията към малчуганите непрестанно растат, особено когато дойде време за училище. С биенето на първия звънец децата променят своя социален кръг и започва плавен преход към по-самостоятелно ежедневие, откъснато от постоянния контрол на родители и учители. Училището изисква бърза адаптация и интеграция в нов колектив. Наред с това задачите, които се изискват от малчуганите на тази възраст, допринасят за развитието на концентрацията, въображението, логическата мисъл и редица други подобни качества. Но за да бъде готово вашето дете и „да се потопи“ с желание в първи клас, днес ще ви дадем няколко съвета, които със сигурност ще са ви от полза.

Как да направим промяна, от която всички да сме доволни?

Сега, благодарение на разнообразието от играчки, които можете да намерите, е по-лесно от всякога да превърнете детския игрален кът на детето в „работен“. Това, което е важно да се припомни е, че децата до около 12-годишна възраст се затрудняват да поддържат вниманието си за повече от 20 мин., така че не изисквайте твърде много от тях.

Четенето трябва да е приятно за детето занимание. В противен случай на тази възраст би било кошмар да го накарате да прави нещо, което не иска. Любовта към книгата се възпитава отрано. Започнете с четенето на приказки, които то харесва, а в последствие преминете към учене на азбуката с интересни образователни пъзели и игри, които ще превърнат всичко това в забавна игра. Предизвиквайте интереса му и го насърчавайте да ви чете всички надписи, които попадат на пътя ви (табели, билбордове, картички и т.н.).

Математиката е сред основните предмети за всяко дете. И дори и в бъдеще тя да не е част от професията на даден човек, смятането и познаването на най-простите уравнения е абсолютно задължително. А основите се градят именно в тази ранна детска възраст. Много родители споделят, че техните деца не се справят добре с математиката. Ако и вие сте сред тях, то е време да промените това, за да бъде вашето дете спокойно в първи клас. Сега може да превърнете смятането в игра с най-различни активни карти, които развиват математическата и логическата мисъл.

Има много деца, които са нетърпеливи да започнат училище, водени най-често от любопитството си. Но има и такива, за които това далеч не представлява такова голямо вълнение. Всички знаем обаче, че е лесно да накарате едно дете да обикне това, което прави, като му дадете вещи, които харесва. За да тръгне вашият малчуган с усмивка в първи клас, оборудвайте го с комплект раница, несесер, тетрадки и т.н. на любимите му герои. Дайте му свобода сам/а да избере модела на своите училищни принадлежности и ще бъдете изненадани колко доволен/а ще бъде.

Не пропускайте да повтаряте на вашето дете колко забавно ще бъде в училище. Разкажете му за всички приятели от квартала, от детската градина или от друго място, с които то ще споделя своето ежедневие. Позитивната нагласа е половината от „рецептата“ за едно положително преживяване, каквото всеки родител иска за своето дете.

Важно е до настъпване на първия учебен ден да научите детето си, че не всичко е позволено и че има правила, с които то ще трябва стриктно да се съобразява. Това също може да стане с помощта на различни забавни занимания. Наред с това, голяма част от игрите развиват работата в колектив, спортсменското поведение и приемането на загубата.

И последно, но много важно – осигурете на детето си спортно занимание, с което то да се разтоварва след дългия ден в училище. Може да го запишете в школа или клуб, но ако нямате възможност или желание за това, купете му топка, въже, ролери или велосипед. Това е чудесна алтернатива, която не изисква кой знае каква подготовка. В допълнение към това, тези дейности позволяват да се извършват от цялото семейство и така да прекарвате малко време заедно след работа/училище или през уикенда.

Бонус съвет: За да сте сигурни, че вашето дете няма да е стресирано с настъпването на първия учебен ден, е важно да успокоите не само него, но и себе си. Тъй като родителите директно предават своята емоция на малчуганите, намерете начин да приемате положително настъпващата промяна и да не се отдавате на негативни и стресиращи мисли. Все пак това е най-естественото и хубаво развитие от порастването на всяко дете.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град