За родители

Начало | За родители | Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите

Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите

Аз детето | 2020-09-21

Вълчев призова: Училища и забавачки да не събират пари от родителите

Министърът на образованието Красимир Вълчев изпрати писмо до началниците на образователните инспекторати, директори на държавни и общински детски градини и училища, министрите на културата и младежта и спорта, както и кметове на общини, за да припомни на детските градини и училищата, че нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават. В него се посочва, че безплатното образование включва както правото да не се заплащат такси за обучението, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и развитие на интересите и способностите на децата и учениците.

„Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родителите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси“, пише Вълчев в писмото.

Министърът на образованието допълва още, че настоятелствата също не могат да се ползват за събиране на допълнителни суми, тъй като набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя. „Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството.“, подчертава министърът.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град