покани

Начало | покани | София празнува! Къде и на какво можете да отидете?

София празнува! Къде и на какво можете да отидете?

Аз детето | 2021-09-17

София празнува! Къде и на какво можете да отидете?

На 17 септември – денят на светите София, Вяра, Надежда и Любов, столицата ни отбелязва своя празник. Денят на София се отбелязва с многобройни културни събития. Ако искате малко забавление в днешния леко мрачен, но празничен ден, ето къде можете да отидете!

За първи път Столична община ще проведе голям концерт на открито, посветен на празника на града. Музикалното събитие „Честит празник, София!“ започва в 18:00 ч. в Южен парк-2 – на сцената на Sofia Summer Fest (зад Музея „Земята и хората“). Концертът е подарък за публиката и е с вход свободен до запълване на разрешения капацитет на седящите места. Концертът на открито ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. На сцената ще излязат Мария Илиева, Милица Гладнишка, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Калин Вельов и група „Тумбаито“, „Брас Вилидж“ и „Оги 23“. Водещ ще бъде Митко Павлов.

На 17 септември 2021 г. за Деня на София с безплатен достъп за посетителите работят общинският музей „Регионален исторически музей – София“ и Зоологическата градина.

17, 18 и 19 септември ще се превърнат в любимия ни уикенд за сезона, отвеждайки ни крачка по-близо до една по-добра София. Този уикенд всички пътища водят към „КвАРТал“. Шестото поредно издание на културната инициатива традиционно ще отбележи началото на есента с богата програма. Специални турове, литературни четения и интерактивни изложби очакват всички софиянци и гости на града. Организаторите са подготвили три пешеходни маршрута и над 80 локации в района между четирите булеварда „Дондуков“, „Мария-Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“.

Събитието „София, празнувай с класика!“ ще се състои на 17 септември от 19:30 ч. в зала „България“. Партньор в организацията е Софийската филхармония. Музикална агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община кани публиката на тържествен концерт по случай Деня на София. В него ще участват изявените наши солисти Гергана Николаева (мецосопран) и Георги Черкин (пиано), за доброто настроение на публиката ще се грижат също музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио и маестро Максим Ешкенази. Изпълнителите ще поднесат своя подарък за жителите и гостите на града чрез своето изкуство и с музиката на великите композитори В. А. Моцарт, П. И. Чайковски, И. Албенис и др. Артистите ще представят програма от популярни музикални шедьоври – вълнуващи и вдъхновяващи мелодии с непреходна стойност. Една част от творбите ще прозвучат в авторските аранжименти за пиано и оркестър на Георги Черкин, които вече са любими на българската публика и се радват на голям успех.

На празника отново „Звукът на метрото“ ще зарадва столичани и гостите на София. Събитието е на 17 септември в два времеви диапазона – от 19:30 ч. до 21:30 ч. при изрично спазване на актуалните противоепидемични мерки – носене на лични предпазни средства, дистанция и дезинфекция. За втора поредна година столичани и гостите на града ще срещнат различни съвременни изкуства и алтернативни форми на изява във формат на флашмоб в Столичното метро, творчество и иновации на млади артисти. Мотриса от Третия метродиаметър ще се превърне в движеща се сцена за съвременен танц, кино, театър на движението, изпълнения на класическа музика, градска мода, трикинг, електронен бийт и илюзии, които ще се редуват при всеки пробег от „Красно село“ до „Горна баня“, както и на избрани метростанции.

Проектът „Пощенски картички от бъдещето“ – организиран от КО-ОП пространство за изкуство и споделена работа – цели да привлече нови публики към съвременното изкуство, като по един различен и приятно забавен начин ги накара да посетят ключови културни институции, представящи визуални изкуства. Инсталации на пощенски картички, създадени от млади художници по разказите на деца, ще бъдат поставени в близост до СГХГ, САМСИ и Квадрат 500. Картичките с размер 2 х 3 м са позиционирани в града по случай Деня на София – 17 септември, като ще останат до 17 октомври 2021 г.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град