За родители

Начало | За родители | Родители ще могат да ползват услугите на детегледачки безплатно

Родители ще могат да ползват услугите на детегледачки безплатно

Аз детето | 2023-03-29

Родители ще могат да ползват услугите на детегледачки безплатно

Агенцията по заетостта започва нов прием на заявления от родители и безработни лица за безплатни детегледачи. Целта на проекта е да се подпомогнат родителите, които искат да се върнат на работа, но децата им не са записани на детска градина или ясла. По думите на Женя Тачева от Агенцията по заетостта „в проекта могат да се включат родители, чиито деца са от 0 до 5 години, включително, които не са записани в детско учебно заведение и които към момента на включване са на служебно трудово правоотношение, самоосигуряват се или са самостоятелни заети лица, но ползват отпуск да гледат деца“.

Тя отбеляза, че другата група родители са многодетни или самотни такива, чиито деца са от 0 до 12 години и трябва да посещават учебно заведение. Третата група са безработните, които трябва да са регистрирани в бюрото по труда. За детегледачи по „Родители в заетост“ могат да кандидатстват безработни, които не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. Родителите сами избират детегледачите, одобрени от Агенцията по заетостта.

Договорът за детегледачите е за 18 месеца, получават за 8 часа МРЗ и осигурителни вноски“, коментира още Тачева. Родителите приветстват идеята. Посочват обаче че детегледачите не могат да заместят детските градини, тъй като за детегледачите няма изискване да имат педагогическо образование. Родителите и кандидатите за детегледачи могат да подават своите заявления за включване в проекта само по електронен път до изчерпване на финансовия ресурс.

Бюджетът е 24 млн. лева. След кандидатстване родителите могат да се сдобият с детегледач до месец.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град