За родители

Начало | За родители | Бебешката количка и дрехите – ето за какво да внимаваме при избора им

Бебешката количка и дрехите – ето за какво да внимаваме при избора им

Аз детето | 2023-05-11

Бебешката количка и дрехите – ето за какво да внимаваме при избора им

Бебешка количка, която не отговаря на европейските изисквания за безопасност, беше изтеглена от пазара. „Изглежда много лесно като избор, но не е точно така. И при детските колички е важно да има указания за употреба и те да бъдат изчетени, да се спазват стриктно. Опасното при тази количка бе, че информацията, с която е придружена в офертата за продажба, посочваше, че е подходяща за деца до 6 месеца. А се оказа, че децата, които трябва да бъдат поставени в нея, трябва да са над тази възраст, тъй като се създава риск да изпаднат през отвора“, обясни Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“ пред Bulgaria ON AIR. По нейните думи трябва да се следи за каква възраст е предназначен даденият продукт.

„Има сгъващи се механизми и трябва да следим за това колко надеждни са те, на спирачките трябва да се осигури застопоряване, трябва да има сигурен и надежден колан за закрепване на детето, да няма режещи части, на които може да се пореже, да няма достъп на детето до въртящи се части, които могат да защипят пръстчето. Много са нещата, на които трябва да обърнем внимание“, обясни Руменова.

Тя посочи, че при такъв проблем трябва на първо време да спрем употребата на продукта и да се обърнем към търговеца. „Имаме право да върнем и да си искаме парите обратно. Ако се стигне до инцидент, имаме право да искаме обезщетение, може да го претендираме по общия ред, за причинени вреди и да информираме контролните органи, за да може те да предприемат действия за забраната на тези продукти или повторен внос“, каза Габриела Руменова.

За да е безопасна дадена стока, тя трябва да отговаря на определени стандарти – за тези колички има специален стандарт, на който трябва да съответстват. Когато се докаже, че няма такова съответствие, търговецът няма право на импровизации и следва произведението да бъде унищожено. Ако говорим за детски колички и столчета за хранене, може да се обърнем и към Комисията за защита на потребителите, а за играчки – към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, където има специална агенция за тези казуси.

„Ако говорим за дрехи, трябва да предупредим родителите, че за малките деца е забранено да има връзки около врата и главата. Ако има връзки в долната част на облеклото, самите краища на връзките трябва да са обезопасени от разнищване, защото това създава рискове. За по-големите деца са допустими определени връзки, но трябва да бъдат застопорени за дрехата и да не надвишават определена дължина. Това се прави с цел да не се създадат предпоставки тези части да се захванат за вратата на превозно средство или катерушките, в които децата си играят“, допълни Руменова.

„По отношение на храната също има специална система за уведомяване. Когато се установи, че даден хранителен продукт е опасен, има си процедура, до 48 часа държавата трябва да уведоми ЕК, а тя има 24 часа, за да съобщи на останалите държави по веригата, че е открит такъв продукт, съответно трябва да бъде изтеглен много бързо и унищожен“, каза още Руменова.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град