За родители

Начало | За родители | 6 вида злояди деца – как да ги накарате да ядат

6 вида злояди деца – как да ги накарате да ядат

Аз детето | 2023-05-03

6 вида злояди деца – как да ги накарате да ядат

Подслушвайки група родители в предучилищна възраст, които разговарят на детската площадка, има вероятност да чуете оплаквания за поне едно злоядо дете. Сбърчен нос и гледа на храната с чиния с подозрение или направо отвращение по време на хранене са обичайни за деца на възраст между 2 и 5 години. Но това не означава, че всички капризни деца се справят с едни и същи проблеми. Ето шест от най-често срещаните „типове“ злояди деца, плюс експертни съвети за това как да се справите с проблема, защото разбирането точно какво кара вашето хлапе да се мръщи на храната ще помогне и на двама ви да тръгнете по пътя към по-полезна храна, по-спокойни вечери и обеди и по-щастлив семеен живот.

Злоядо дете #1: Не обича храната, която е обожавало вчера

Вие сте самодоволният родител, който смирено се хвалеше колко добре се храни бебето ви. След това, внезапно, на 2-годишна възраст, то губи всякакъв интерес към обичаните преди храни и времето за хранене се превръща в борба за власт.

Какво се случва: Проучванията показват, че колкото повече вкусове опитват бебетата, толкова по-вероятно е те да се насладят на голямо разнообразие от храни, когато пораснат – но това означава, че се доближават до двуцифрени числа и повече. Докато навършат 18 месеца, трябва да очаквате неочакваното. Една от причините е, че апетитът на децата варира, тъй като скоростта им на растеж се забавя драстично. „Вашето дете може да яде много на едно хранене и много малко на друго и това е нормално“, казва Катя Роуел, доктор по медицина, специалист по детско хранене и автор на „Helping Your Child With Extreme Picky Eating“. Мелани Поток, педиатричен логопед, специалист по хранене и автор на „Adventures in Veggieland“, добавя: „На тази възраст детето научава, че има голям контрол върху поведението на родителите си и това може да бъде забавно!“ Отхвърлянето на храни е един от начините да опитат силата си над вас.

Какво да направите по въпроса: Когато детето ви отхвърли храни, които е обичало предишния ден, ще се изкушите да ги зачеркнете от списъка за вечеря. Недейте! „То може да се върне при тях следващата седмица или месец (или година), но само ако ги запазите в „репертоара“ си“, казва д-р Роуел. Ключът към справянето е да останете спокойни. Това означава да не притискате детето си да хапне, но все пак да сервирате храната по нови начини и да му предлагате различни храни.

Злоядо дете # 2: Не обича различните вкусове

Вашето 2-годишно дете ще яде само обикновени храни като хляб и масло, бисквити и зърнени храни с мляко. Веднъж можете да го убедите да хапне няколко хапки бъркани яйца, но процесът е изтощителен. Предопределени ли сте завинаги да сервирате само масло и хляб?

Какво се случва: Много малки деца имат естествено отвращение към силно ароматизирани храни и това всъщност е еволюционно предимство. Когато нашите предци са били достатъчно възрастни, за да се скитат далеч от своите пещерни родители, би било катастрофално, ако опитат всяко листо. Така че децата стават по-избирателни, тъй като стават по-мобилни, особено когато става въпрос за горчиви вкусове. И когато децата започнат да стават придирчиви, за родителите е лесно да предложат предимно проста, мека храна. „Въпреки това, ако се погрижите за тези предпочитания, е по-малко вероятно децата да разширят вкуса си отвъд тази ограничена гама от вкусове“, отбелязва Карен льо Бийон, преподавател по храните и автор на „Getting to Yum“.

Какво да направите по въпроса: Вместо да се придържате към обичаните без проблем храни всеки ден, опитайте се бавно да обучите вкусовите рецептори на детето си да се наслаждава на по-сложни вкусове. Ако детето ви обича паста с масло, предложете я със зехтин. След като това се приеме, добавете малко пармезан. „Когато представих тайландско пиле с къри на дъщерите си, в началото използвах повече кокосово мляко, след което постепенно увеличих кърито“, казва Льо Бийон. Не е необходимо да обявявате тези промени. Но ако детето ви пита, не трябва да лъжете. Льо Бийон добавя: „Децата се учат чрез имитация и също така се успокояват, когато родителите им очевидно се наслаждават на същата храна“. Разбира се, не всички деца ще опитат нов вкус, без значение как го приготвяте, така че оставете ги да се чувстват удобно, като първо помиришат, докоснат и опитат храната. „Включването на вашето дете в приготвянето на храна помага, защото то ще усети храната, без да се налага да я яде“, отбелязва Поток. „Изработването на нещо с храна е друг забавен начин да я изследвате. Постройте къща с аспержи или създайте джунгла от броколи. Също така е страхотна идея да вземете комплект малки лъжички, които дават на децата повече контрол, когато решат, че са готови да опитат една хапка“.

Злоядо дете #3: Не обича да дъвче, а само да пие

Вашето 3-годишно дете би предпочело да пие, отколкото да яде. Тогава те пият предимно мляко през целия ден. Мислите, че това е само фаза, а и поне пият мляко! Но те не се интересуват много от твърди храни по време на хранене.

Какво се случва: „Това е често срещан проблем, защото малките деца имат един приоритет: играта! Много по-бързо е да изпиете едно питие, отколкото да седнете и да ядете на масата“, казва Поток. „Тъй като родителите смятат млякото за питателно, те не се притесняват да сервират много от него. Тогава изведнъж детето им придобива навика да пие мляко по цял ден.“ Въпреки че млякото е вариант за здравословна напитка, то може да засити детето ви, което означава, че е по-малко вероятно то да яде разнообразна диета. Добра идея е да се консултирате с вашия педиатър, ако детето ви е любител на течности. „Някои деца, които предпочитат течности, имат неоткрита връзка на езика или двигателни забавяния, които затрудняват дъвченето“, отбелязва Поток.

Какво да направите по въпроса: След като тези проблеми бъдат изключени, преосмислете рутината си за пиене на напитки. Давайте на детето си малка чаша мляко само по време на хранене. Ако първо изпият цялото мляко, следващия път им дайте малко вода с храната, а след това млякото, след като ядат, препоръчва Поток. Можете също така да обсъдите с вашия педиатър дали трябва да предложите на детето си хранителен шейк със закуската, ако предпочита да отпива, вместо да яде, така че да получи разнообразие от основни хранителни вещества. Между храненията водата е най-добрият вариант. И тъй като предпочитанието на вашето дете към напитки вероятно означава, че то е нетърпеливо да стане от масата, може също да е полезно да настроите таймер за седем до 10 минути и да го помолите да седне със семейството точно толкова дълго. След това могат да играят, независимо дали са яли или не, или всички останали са свършили. Можете постепенно да добавяте минути към времето им за маса.

Злоядо дете #4: Не харесва формата и текстурата на някои храни

Вашето 2-годишно дете обръща много внимание на формата и текстурата на храната. То смята, че морковите са твърде твърди, киселото мляко е твърде мазно, а краставиците са твърде гладки. Изглежда, че всяко хранене е борба за намиране на храни, които ще понася.

Какво се случва: Дискомфортът с текстурите е типичен проблем с основателна причина: „Малките деца имат широк диапазон в дъвкателните способности“, казва Льо Бийон. „Техните зъби, челюсти и околните мускули все още се развиват и те може да не се чувстват добре, когато някои храни са в устата им. Затова ги отхвърлят.“

Какво да направите по въпроса: Правилното сядане може да бъде голяма помощ. „Малките деца могат да дъвчат по-ефективно, когато основните им мускули се поддържат от краката им“, обяснява Льо Бийон, „така че дайте на детето си табуретка, на която да подпира краката си, когато седи на масата, вместо да ги оставяте да висят.“ И експериментирайте с различни текстури. Вместо да сервирате сурови или кашави зеленчуци, опитайте да ги бланширате. Пуснете ги във вряща вода за няколко минути, след което ги прехвърлете в купа с ледена вода. Този процес прави зеленчуците крехки, леко хрупкави. След това ги нарежете на много малки кубчета. „Децата се чувстват по-сигурни, ако усещат храната срещу зъбите си“, отбелязва тя. „И вкусът няма да е толкова интензивен и завладяващ, колкото е на езика им, където са всички вкусови рецептори.“ Ако някое месо е с неприятна текстура за вашето дете, използвайте тенджера под налягане, така че месото да е меко, топящо се в устата. Телешките или пуешките кюфтета също могат да бъдат добър вариант.

Злоядо дете #5: Харесва само няколко определени храни

Вашето 4-годишно дете яде общо седем храни. Когато успеете да го убедите да опита нещо ново, то винаги се инати и дори изпада в истерия – което е неприятно и за двама ви.

Какво се случва: За много деца времето за хранене е станало твърде стресиращо. Вашето дете може да има драматична реакция на опитите да го „накарате“ да яде. Д-р Роуел добавя: „Ако е имало трудни, неприятни или болезнени преживявания, свързани с храна, като тежък рефлукс, запек, страшен епизод на задушаване или принудително и насилствено хранене, това също може да бъде фактор.“ Въпреки това честия отказ от много храни освен няколко определени може също да е сигнал, че детето ви има орално-моторни или сензорни проблеми. Устно-моторните умения се отнасят до способността на детето да движи устните, челюстта, езика и мускулите на лицето по подходящ за възрастта начин. „Ако детето ви има сензорен проблем, то може да реагира недостатъчно или прекомерно на сетиво“, обяснява Поток. „То може да мисли, че трябва да напълни бузите си с храна, за да я почувства наистина в устата си, да се притеснява при най-малката промяна в текстурата.“

Какво да направите по въпроса: За да разберете дали детето ви има орално-моторни или сензорни проблеми, говорете с вашия педиатър. Насочването към професионален терапевт или логопед, който е специалист по проблеми с храненето, може да бъде следващата стъпка. Познати като терапевти по хранене, тези професионалисти ще прегледат историята на храненето, растежа и развитието на вашето дете и ще оценят неговото хранително поведение и умения в различни ситуации. Те могат да ви обучават как да им помагате у дома или да работите директно с тях с техники, които трябва да са едновременно нежни и забавни, за да преодолеете постепенно всички предизвикателства. Ако изключите орално-моторни или сензорни проблеми, опитайте да включите детето си в храната на масата без никакъв натиск. Една от любимите стратегии на Поток е да превърнете детето си в „главен готвач“ на семейството. Накарайте детето си да попита всеки член на семейството: „Искате ли една лъжичка или две? Голяма или малка лъжичка?“ след това сложете желаното количество в чинията на всеки човек. „По този начин то е изложено на храната през очите, ушите и носа си, преди изобщо да я опита“, казва Поток. „Добавената сетивна експозиция може да помогне да събуди любопитството му и да направи храненето забавно, вместо стресиращо. Плюс това, с малка лъжица като опция, детето е по-вероятно да сложи малко в чинията си.“

Злоядо дете #6: Не обича храните да се смесват

Вашето малко дете харесва разнообразие от вкусове, но е изключително придирчиво към това как се представя храната им. Например ако им сервират гювеч! Те ще ядат само ако всяка съставка е на отделна малка купчина в чинията им, без да се докосват съставките нито на милиметър.

Какво става: Когато детето ви предпочита „деконструирани“ ястия, настоява за начина, по който се нарязва храната, или не иска храните да се смесват, това обикновено е въпрос на контрол, казва Поток. „Често започва с известно безпокойство – може би са нервни за започване на предучилищна възраст или развълнувани от предстояща ваканция – така че вече имат „пеперуди в стомаха“ си, когато седнат да ядат“, отбелязва тя. „Начинът детето да се успокои е да придобие контрол, като каже: „Искам да е така“. Когато реагирате по съответния начин, това ги кара да се чувстват по-добре и навикът се ражда“.

Какво да направите по въпроса: Поднасянето на храна по начина, по който детето ви иска, е ОК и това може да помогне на цялото семейство да яде едно и също ястие. Но им помогнете да преминат отвъд зоната на деконструкция, като им обясните, че всеки има нужда от малко мусака или салата в чинията си. Накарайте ги да сглобят салатата в отделна за тях чиния или да си сервират парче от мусаката сами, за да имат сетивното изживяване при боравене с комбинираната храна. Не настоявайте да го изядат, но трябва да е в чинията им, за да свикнат как изглежда. Ако се разстроят, просто запазете спокойствие и кажете: „Всички имаме салата в чинията си тази вечер“ и ги попитайте за нещо, което ги е интересувало през деня. Понякога да не говорите за храна на масата е най-добрият начин да си осигурите щастливи семейни хапвания.

Image by pch.vector on Freepik



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град