игри за навън

Начало | игри за навън | Поиграйте си с вятъра – направете си анемометър!

Поиграйте си с вятъра – направете си анемометър!

Аз детето | 2024-05-29

Поиграйте си с вятъра – направете си анемометър!

Анемометърът е устройство, което метеоролозите използват за измерване на скоростта и посоката на вятъра. Подобно на нашия домашен анемометър, истинският анемометър има 3 или 4 чаши, прикрепени към хоризонтални рамена. Когато духа вятър, чашите се въртят и броят на завъртанията в минута може да се използва за изчисляване на скоростта на вятъра. Пролетта е страхотно време да си поиграете с вятъра. И времето през пролетта може да бъде особено вълнуващо, когато има по-силен вятър на мястото на което живеем! Разчитането на времето определено може да го направи малко по-малко страшно. Винаги е полезно да разберете какво става, когато се случват бури.

Номерът да направите добър анемометър е да създадете здрав дизайн, който няма да се разпадне. Освен това ще трябва да се уверите, че чашите могат да се въртят свободно.

Толкова забавно за ветровит ден! Ето какво трябва да направите, за да си поиграете и вие!

Консумативи, необходими за направата на анемометър:

  • 4 Пластмасови сламки;
  • 4 Хартиени чаши;
  • Тиксо;
  • Карфица;
  • Пирон;
  • Перфоратор;
  • Молив.

Просто следвайте стъпките:

Стъпка 1: Съединете две сламки заедно, за да направите по-дълъг сегмент от сламка. Просто стиснете края на едната сламка и я вкарайте в другата. Направете две от тези. Ако вашите сламки са огъващи се, отрежете огъващата се част, преди да ги съедините.

Стъпка 2: Изрежете горната част на четирите чаши, ако е необходимо, така че да не са толкова високи. Ако можете, използвайте три чаши от един цвят и една чаша от различен цвят. Така много по-лесно ще преброите колко пъти се въртят чашите за минута.

Стъпка 3: Пробийте две дупки във всяка чаша. Уверете се, че дупките са в права линия! Плъзнете чаша върху двата края на вашите два сегмента от сламка. Прокарването на сламката по целия път през чашите прави структурата много стабилна. Плюс това, припокриващите се сламки също добавят стабилност. Добавихме тази стъпка, защото имахме нужда от допълнителна дължина, но в крайна сметка добави и сила.

Стъпка 4: Направете X с двете сламки и ги прикрепете с тиксо. Нарязахме дълги тънки парчета тиксо и ги увихме около точката на свързване.

Стъпка 5: Използвайте пирон (или пък пергел), за да направите дупка в центъра на точката на свързване. След това извадете и забийте карфица през отвора и в гумичката на молива. Това е друга ключова стъпка – за да може вашият анемометър да се върти добре, имате нужда от голяма дупка за щифта.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град