игри за навън

Начало | игри за навън | Първият пролетен ден – ето как да го отпразнувате!

Първият пролетен ден – ето как да го отпразнувате!

Аз детето | 2024-03-19

Първият пролетен ден – ето как да го отпразнувате!

Тази година астрономическата пролет настъпи на 20 март в 05:06 ч. , тогава е пролетното равноденствие, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Лятното часово време (с 1 час напред) ще бъде въведено на 31 март (неделя) в 03:00 ч. и ще бъде валидно до 27 октомври (неделя) в 04:00 ч., припомни той.

Скоро след пролетното равноденствие, на 25 март 2024 г., ще се случи първото затъмнение за 2024 г. – лунно, от полусянката на Земята. Неговото начало ще се наблюдава от Централна Европа и Централна Африка. Цялото затъмнение ще може да се проследи от Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан, остров Гренландия, Северна и Южна Америка, Тихия океан, части от Арктика и Антарктика, каза физикът. Краят на затъмнението ще се наблюдава от Австралия, Япония и Източна Азия. От България затъмнението няма да може да се наблюдава.

Но по-важното е, че вярваме, че играта и ученето на открито е ключът към това децата да са щастливи и здрави. Събрахме няколко забавни пролетни занимания, с които да отпразнувате новия пролетен сезон. Не забравяйте, че дори кратка разходка или само 30 минути на открито на ден може да повиши благосъстоянието на вашето семейство и да ви накара да се почувствате по-добре.

1) Пускайте хвърчило

Ветровит пролетен ден е чудесно време да пуснете хвърчило. Пускането на хвърчило е вълнуващо усещане, докато го гледате как се издига към небето със свистене и го контролирате, докато се гмурка във въздуха. Ако нямате хвърчило, можете да купите хвърчило или още по-добре да го направите заедно с мама и татко.

2) Внесете пролетта в дома си

Защо не излезете и не си наберете или купите прекрасен букет цветя и не го подредите така, че всеки да може да му се наслади за допълнителна пролетна нотка у дома. В края на краищата нищо не озарява деня така, както свежите цветя.

3) Скачайте в кални локви

Нищо не ни харесва повече от хубавото скачане в някои локви и това е идеалният начин за децата да изгорят малко енергия в първите дни (и седмици) на пролетта. Намерете локва във вашата градина или по време на разходка в района ви. Надеждни гумени ботуши и локва са всичко, от което децата се нуждаят, за да се забавляват.

4) Направете си пикник в градината

Нищо не е по-вкусно от храна навън в първия ден на пролетта! Опаковайте обяд (напр. сандвичи, салата в буркан, някои вкусни лакомства) и одеяло за пикник и се отправете навън. Никой изследовател не може да направи големи открития на празен стомах!

5) Отидете на пролетна разходка

Излезте навън и празнувайте пролетта със семейството си. Свържете се с природата – наблюдавайте новия живот около вас, разгледайте внимателно цъфналите цветя и вижте дали можете да ги назовете напр. черешов цвят, нарциси и кокичета. Прочетете нашата статия за това какви пролетни цветя растат под краката ни, а ние дори не ги забелязваме. И не забравяйте да ги снимате.

6) Засадете семена

Пролетта бележи пристигането на вегетационния сезон. Идеалното време е да засадите семена. Ако навън все още е хладно, можете да започнете с отглеждането на семената на закрито. Препоръчваме мента, див лук, розмарин или босилек. Просто поставете семената в саксия, пълна с компост без торф, и поставете саксиите на уютно място близо до прозореца, за да им осигурите малко слънце. Проверявайте растенията всеки ден и ги поливайте, когато е необходимо. Сигурни сме, че ще се забавлявате много и ще се насладите да ги опитате, когато му дойде времето!

7) Гледайте птици

Знаете ли, че повече от 500 вида птици са били наблюдавани в България? Пролетта е идеалното време за наблюдение на птици. Намерете тихо място в градината си или просто навън и гледайте птици. Бинокъл ще направи тази дейност още по-забавна. Внимавайте да не изплашите птиците, тъй като лесно се безпокоят.

8) Организирайте пролетен лов на съкровища

Добавете малко предизвикателство към семейната си разходка. Избройте 5 – 10 първи признака на пролетта, които можете да забележите в местния парк или в собствената си градина и отидете да ги търсите. Можете също така да зададете ограничение във времето, за да направите лова още по-състезателен!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град