България

Начало | България | Пирамидите край София

Пирамидите край София

Аз детето | 2016-05-11

Пирамидите край София

На бас, че не знаете, че край София също си имаме пирамиди! Изненадахме ви, нали? Но не се притеснявайте, дори и за тези, които живеят от години в столицата, наличието на пирамиди е огромна изненада. Преди да започнем да ви разказваме за тях обаче, трябва да знаете, че като казваме пирамиди, не си представяйте онези огромни пирамиди, например тези в Египет, строени от каменни блокове. Нашите са нещо съвсем друго. Те са такива, че доста хора ги смятат за още по-забележителни, защото са творение на природата, човешката ръка няма нищо общо с тези пирамиди и макар да не са масивни, огромни и да не може да се влезе вътре в тях, определено си заслужава да се видят. Идеални са си за една семейна разходка. Освен това се намират и в доста живописна и приятна местност.

Пирамидите се намират край село Кътина, на 20 километра северно от центъра на София и са обявени за природна забележителност още през 1962 година. Впечатляващите форми са се образували вследствие на ерозия на делувиални почви, свлечени от планината. Дъждовете са извайвали тези фигури в продължение на милиони години, но за съжаление в последните десетилетия под въздействие на околната растителност и близкото изкуствено езеро ерозията е намаляла и пирамидите малко по малко губят своята внушителност, затова побързайте да ги видите докато не са изчезнали съвсем. В миналото са били наистина огромни и по нищо не са отстъпвали на истинските египетски пирамиди. Някои от тези нашите, са достигали до височина от 30 метра. За съжаление някогашното тяхно величие днес не е толкова голямо, но си струва да отидете и да видите това, което е останало. Няма да останете разочаровани.

Най-известните пирамиди се намират в така наречения Голям дол и предлагат приятна гледка непосредствено над красиво езеро. Нали ви споменахме, че не само пирамидите си заслужават, по пътя ще видите прекрасна и омагьосваща природа. Особено през късната пролет и лятото, но да се върнем на пирамидите. Скалните образувания в Големия дол задължително трябва да се видят и дори снимат, защото те са най-високите и с най-интересните форми. Това са няколко групи от природни скулптури, различни по форма и големина, но с остри, приличащи на странни шапки върхове. Основите им са жълтеникави, а върховете – тъмночервени. Доста интересно нашарени са тези пирамиди.

А след като им се налюбувате, можете да си направите и пикник съвсем близо до тях, местността е приятна точно за тази цел или дори да се разходите из село Кътина. То може да е малко, но определено има какво да ви предложи – от красиви къщи, до приятни магазинчета и дори кафенета, в които мама и татко да поседнат. Така че следващия път, когато излизате на разходка, включете в плана и пирамидите близо до София.

Научете още:
20 любопитни факта за пирамидите в Гиза
Мелнишките пирамиди – най-голямата гордост на най-малкия град в България



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град