любопитно

Начало | любопитно | 20 любопитни факта за пирамидите в Гиза

20 любопитни факта за пирамидите в Гиза

Аз детето | 2016-07-24

20 любопитни факта за пирамидите в Гиза

Пирамидите в Гиза, Египет, са истински шедьовър и с право са спечелили титлата си „чудо“. Построени са с такава точност на всеки един камък, която дори настоящите ни технологии не могат да постигнат и това е най-голямата и все още неразрешена загадка на човечеството. Има толкова интерес към тях, че те се изучават от учени, археолози и дори астрономи. Посещавани са и от хиляди туристи годишно, които остават пленени от тяхната мощ. Пирамидите са разположени на 9 километра от град Гиза и на 25 километра югозападно от столицата на Египет, Кайро. Групата археологически паметници включва трите големи пирамиди – Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин – както и няколко по-малки пирамиди, разположени в близост до тях. Пирамидите в Гиза са най-старият и единственият запазен до днес паметник от 7-те чудеса на Античния свят.
Пирамидите са част от Некропола в Гиза, комплексен археологически обект, включващ още Големия сфинкс, останки от древно селище, обслужвало комплекса, както и множество по-малки религиозни и погребални паметници. През 1979 година целият некропол е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

1. Големите пирамиди са построени от 2 300 каменни блока, всеки от които тежи по 3 тона, а някои от тях са дори над 50. Никой все още не е разбрал как тези блокове са били пренесени и подредени един върху друг.

2. Пирамидата на Микерин, пирамидата на Хефрен и пирамидата на Хеопс са разположени точно така, както и най-известните звезди на съзвездието Орион.

3. Основата на големите пирамиди покрива около 55000 квадратни метра, а стените им са с площ около 20000 квадратни метра.

4. Изчислено е, след дълги наблюдения, че температурата вътре в пирамидите е постоянна и е равна на средната температура на Земята, около 20 градуса по Целзий.

5. Външната обвивка на пирамидите е построена от 144 000 камъка, всички силно полирани и плоски с точност до 1/100-на от инча.

6. Крайъгълният камък при основите на всяка пирамида има сферична конструкция, способна да се справи с топлинното разширяване и земетресения.

7. Все още не е ясно какво съдържа разтворът, използван за слепване на каменните блокове. Въпреки че многократно е бил анализиран.

8. Най-голямата от пирамидите, Хеопсовата, представлява един огромен слънчев часовник. Сенките, които хвърля между средата на октомври и началото на март, показват сезоните и дължината на годината. Дължината на каменните колони около пирамидата е равна на дължината на сянката на един ден.

9. Разстоянието между Хеопсовата пирамида и центъра на Земята е равно на това между Северния полюс и пирамидата.

10. Ъглите на Великата пирамида (Хеопсовата пирамида) разделят делтата на Нил на две равни половини.

11. Трите пирамиди в Гиза са били подредени така, че да образуват Питагоровия триъгълник, формирайки страни с пропорции 3:4:5.

12. Четирите страни на пирамидите са леко вдлъбнати. Това са единствените пирамиди в света, построени по този начин.

13. Хеопсовата пирамида е висока 144 метра и е била най-високата сграда в света в продължение на 4000 години. Построена е на естествено плато, осигуряващо добър изглед към долината на Нил. Била завършена около 2560 г. пр. Хр.

14. Пирамидата на Микерин е изградена от варовик и гранит. Долните 16 реда са гранит и очевидно незавършени, докато горните редове са от варовик. Вътрешността й също се отличава с нееднородност и липсата на общ план.

15. Пирамидите са заобиколени от десетки други археологически обекти – гробища и отделни гробници, няколко храма и монументалната статуя, известна като Големия сфинкс.

16. Хеопсовата пирамида се извисява така, че да се забелязва отдалече и колкото повече приближаваш към нея, толкова по-силно те завладява магията й. Най-голямата пирамида на платото Гиза, разположено на 8 км. от древния едноименен град и на 25 км югозападно от съвременния Кайро, е построена приблизително през 2580 г. пр. Хр., както се смята, по заповед на фараона Хеопс (Хуфу).

17. Смята се, че заради своите размери и форма, пирамидата на Хеопс, може да се види от планините в Израел и дори от... Луната.

18. Както и при Хеопсовата пирамида, в ядрото на Пирамидата на Хефрен стои основната скала. Поради естествения наклон на платото Гиза северозападният ъгъл е изсечен в основната скала, докато югоизточният ъгъл е надстроен върху нея.

19. Египетските пирамиди в Гиза са единственото от 7-те чудеса на античния свят, което е оцеляло до наши дни, и най-внушителното творение, завещано ни от древните египтяни.

20. В древността пирамидите са удивлявали с размерите си, а днес – с възрастта си. Голямата пирамида (Хеопсовата) е била висока 146 м и до XIX в. е била най-високата сграда в света. Всъщност в момента височината й е 137 м, тъй като е загубила част от върха си.

Снимки: pictures.reuters.com

Прочетете и за:
Магията на Айфеловата кула
Побитите камъни
Пещерата Леденика – гордостта на Враца



Коментари
8 коментара

vqra jivkova, 12 г.,

Публикувано на 26.07.2016

mnogo e gotino

asen panev , 11 г.,

Публикувано на 13.12.2016

koito go e napisal az mu blagodaria

Александра Чаушева, 11 г.,

Публикувано на 03.03.2017

Много ми е интересно да научавам и да размишлявам,за това как са построени пирамидите.Изключително съм любопитна да науча как са били построени.

plamen kanev, 12 г.,

Публикувано на 06.03.2017

blagodarq na tozi koito go e napisal

Криси Анонимна, 12 г.,

Публикувано на 27.03.2017

Готино е

Петя Велчева, 11 г.,

Публикувано на 11.12.2017

Много благодаря на този,които го е написал!

Евелина Дойчева, 11 г.,

Публикувано на 12.01.2022

много интересна информация БРАВО!!!

милка цветка, 12 г.,

Публикувано на 16.03.2024

много тъпа и смотана информация БРАВО

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град