малък готвач
От нулата: направете си сладурски сладки като духчета
Приготвят се супер бързо и лесно и са толкова вкусни! Вместо да си купувате готови сладкиши за Хелоуин, направете си сами. Много по-интересно и приятно, а и рецептата е лесна!
За тестото ще са ви необходими:
- 110 г масло на стайна температура
- 60 г захар
- 165 г обикновено брашно
За глазурата ще са ви необходими:
- 130 г пудра захар
- 2-3 супени лъжици вода или мляко (топло)
- черен шоколад или направо черна течна глазура
Също и купа, бъркалка, тава за печене, хартия, точилка и формичка за сладки сърца.
Ето и как става:
В купа сипете всичко необходимо за тестото и разбъркайте. Отначало може с бъркалка, а след това направо с ръце. Трябва да се получи твърдо и ронливо тесто.
След това върху масата разпръснете малко брашно, оставете тестото там, омесете малко с ръце и разточете с точилка. Трябва да стане с дебелината на палачинка. След това с помощта на формичка за сладки сърце изрежете сърца, докато тестото не свърши или не остане толкова малко, че да не може да се направи на топка и разточи отново.
Но как ще получите духчета? Лесно, всяко сърце разрежете през средата с нож и съвсем леко извийте долния край на всяка половинка навътре.
После наредете в тава с хартия за печене и печете на 150 градуса за 10 минути. После изключете фурната и оставете сладките напълно да се охладят.
През това време пригответе и глазурата: смесете всички съставки без последната в купа и бъркайте, докато се получи гладка гъста смес. Ако е прекалено рядка можете да добавите още малко пудра захар.
След това с помощта на шприц или просто лъжица покрийте всяка сладка с глазура, докато не стане напълно бяла отгоре. С помощта на разтопен черен шоколад или течна черна глазура нарисувайте и личице на духчето. Може да не е каквото е на снимката, а каквото вие решите. Оставете в хладилника да стегне за половин час и сладките духчета са готови.
Много по-хубави отколкото в магазина, нали?