Растения и животни

Начало | Растения и животни | Осем неща, които големите котки правят точно като малките

Осем неща, които големите котки правят точно като малките

Аз детето | 2018-08-24

Осем неща, които големите котки правят точно като малките

Сигурно не се замисляте често, но представяте ли си, че всъщност тигърът и вашето малко рижаво котенце не само, че са от един род и с еднакъв цвят на козината, но и като цяло доста си приличат по характера и навиците и нещата, които обичат да правят. Много природолюбители и зоолози твърдят, че при техните наблюдения на дивите хищници са откривали много общи черти с домашните котки, толкова много, че и те дори не са подозирали. Сюзън Бас, служител в резервата за изоставени големи котки Big Cat Rescue в Тампа, Флорида, например наскоро разказа, че докато била в Кения и наблюдавала лъвове в естествената им среда, открила толкова общи навици и черти, че чак не можела да повярва. А пък в центъра съвсем, но нека направо минем към нещата и сами ще се убедите.

Обожават да си играят с ролки тоалетна хартия

Този сценарий е познат на всеки, който има коте: връщате се у дома, запътвате се към тоалетната... и намирате пълна бъркотия. Когато служителите в Big Cat Rescue сложили ролки тоалетна хартия в заграждения на сервали, рисове и оцелоти, установили, че дори големите котки обичат да играят с бялата хартия. „Те стават по-любопитни, когато нещо ново се появи в непосредствена близост до тях“, казва Бас. „Очевидно се забавляват. Не е забавно за този, който трябва да почисти след това“.

Обичат и кутиите

Ако дадете една голяма кутия на котка, тя ще скочи в нея по-бързо, отколкото може да си кажете името. „Подобно на домашните котки, големите котки обичат да се крият в неща“, казва Бас. „Те обичат да мислят, че така могат да виждат навън, без да ги забележите“! Котките в Big Cat Rescue също обичат чували, макар и вероятно не по същия начин, както домашните котки. „Не сме пробвали да ги накараме да влязат в чувал, защото не знам къде ще намерим достатъчно голям, казва Бас. Но им даваме хартиени торби, в които сме сложили подправки или пък сме напръскали с парфюм. Нашите големи котки обичат „Obsession“. От него буквално им потичат лиги. Ако им дадем достатъчно голям чувал, те вероятно ще го скъсат“.

Преследват слънчеви зайчета и други светещи точки

Никое коте не може да устои на това. „Каква е тази червена точка – хванах я – къде отиде“? „Мисля, че им харесва, когато лъчът се движи много бързо, казва Бас. Така те трябва непрекъснато да го следят, а това явно ги запленява“.

Отделят много внимание на външния си вид

Домашните котки прекарват между 30 и 50 процента от времето в поддържане на козината си. Големите котки също са особено придирчиви в това отношение. „Правят го, за да премахнат каквато и да е чужда миризма“, казва Бас. Почистването има редица други предимства – то помага на котките да се отърват от паразити и ги прави красиви.

Обичат да се отъркват в неща

Става въпрос за маркиране на територии. И големите котки и домашните „имат ароматни жлези по цялото тяло, казва Бас. Така че те се отъркват във всичко, независимо дали е диван, дърво, врата. Или пък вие“! Големите котки също маркират територията си с драскане. С изключение на лъвовете, които бродят в прайдове, големите котки са самотни. Тигърчетата, например, остават с техните майки само две години преди да поемат по своя път. „Ако сте 2-годишен тигър и разхождайки се из дивата природа, стигнете до дърво, където има следи от нокти на височина 2 м, това е защото някой преди вас е маркирал територията си. С това казва: „Виж колко съм голям, мога да надраскам чак дотук. Ако не можеш да драскаш по-високо, по-добре си продължи по пътя“.

Обичат да „говорят“

Вашата котка мяука и мърка. Големите котки издават малко по-различни звуци. „Има четири големи вида котки – лъвове, тигри, леопарди и ягуари – и те реват, казва Бас. Те имат специална кост в гърлото, която им позволява да издават този звук. Така наречените малки котки, включително пуми и рисове, не могат да реват. Това е може би заради местообитанието им, казва Бас. Лъвовете живеят в саваните на Африка. Ревът на лъв може да бъде чут от друг лъв на разстояние най-малко пет мили. Те трябва да могат да комуникират по този начин. А канадският рис, който живее в преспите няма нужда да го прави“.

Отварят устата си, за да душат по-добре

И домашните котки и големите котки имат отлично обоняние. „Ако помиришат нещо наистина силно, те отварят устата си, за да усетят по-добре миризмата, отколкото само с носа“.

Обичат да спят

Котката ви прекарва по-голямата част от деня в сън и големите ѝ роднини не правят изключение. „Причината за това е, че в дивата природа, те ловуват, когато им се отдаде възможност, продължава Бас. Те спринтират, за да уловят плячката, но не могат да бягат на дълги разстояния. Те спят, за да си пазят силите. Но могат да се събудят за частица от секундата, ако чуят газела да минава наблизо“.

Вижте още:
Пясъчните котки изглеждат като котенца през целия си живот
Защо котките имат мустаци?
Любопитни факти за големите котки
Какво правят котките, когато няма никой вкъщи?



Коментари
1 коментар

Жени Георгиева, 9 г. г.,

Публикувано на 04.05.2020

Това са страхотни факти!!! Гарантирам на 100 процента!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град