Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли коя е най-умната птица на планетата?

Знаете ли коя е най-умната птица на планетата?

Аз детето | 2018-09-01

Знаете ли коя е най-умната птица на планетата?

Веднага ще ви кажем, че това не е папагалът. Колкото и логично да звучи, защото той все пак може да имитира говора ни – това не е достатъчно, за да влязат в този престижен списък. За сметка на това птицата, която го оглавява е хищник и обикновено се движи през нощта. Можете ли да се сетите за кого говорим? За совата естествено! Совите са хищни птици известни и като грабливи птици. Подобно на всички грабливи птици, те също имат остри клюнове и силни нокти, които използват за хващане и хранене. Други грабливи птици са ястреби, орли и соколи. Совите обаче доста рядко се конкурират с други грабливи птици за храна. Всъщност те често споделят територията си, защото за разлика от повечето грабливи птици са нощни. Това означава, че ловуват и се хранят през нощта, когато останалите грабливи птици спят.

Учените смятат, че има над 200 различни вида сови по света. Почти 20 вида сови се срещат само в България. Днес совите могат да бъдат намерени на всеки континент, с изключение на Антарктида. При това тези интересни птици могат да варират и в размерите си – от много малки (12 см) до големи (1 метър). Независимо от размера, всички сови имат големи глави и са покрити с много мека перушина. Ех, само ако можеше да погалим сова! Техните пера често са в светли цветове, като кафяво, сиво и бяло, които им позволяват лесно да се слеят с дървесни стволове и клони. Разбира се това с което винаги свързваме тези животинки са техните огромни очи. Знаехте ли, че те са толкова големи, че не могат да си ги движат както правим дори и ние. Точно заради това на много хора им се струва, че совите ги гледат втренчено. Когато животинчето иска да погледне нагоре или настрани, трябва да мръдне цялото тяло в тази посока. Големите очи обаче си имат и своето предимство – те помагат да се вижда по-добре през нощта. Совите виждат пет пъти по-добре от нас, когато е тъмно. Вярвате или не обаче, повечето грабливи птици не ходят на лов със зрението си, а със слуха. Поради тази причина едното ухо на животинчето се намира малко по-високо от другото. Това означава, че звуците достигат ушите на совите не съвсем едновременно, което позволява на мозъка им да прецени откъде по-точно идва звукът.

Прочетете още няколко интересни факта за совите:

  • Крилата им са създадени по специфичен начин, който не позволява завихрянето на въздуха да бъде съпроводено със свистене, което прави полета им безшумен.
  • Совата може да завърта главата си на почти 270 градуса.
  • Според различни твърдения се смята, че именно совата помага на притежателя си да надниква в бъдещето и да вижда това, което е скрито за очите на другите.
  • Тези птици феноменално точно определят звука – с отклонение по-малко от един градус хоризонтално и вертикално. Те чуват честота на звука от 2 херца, а хората възприемат 16.

Снимки: pixabay.com



Коментари
1 коментар

Петьо Филипов, 16 г.,

Публикувано на 26.05.2020

Здравейте, най - умната птица в света не е совата, а гарванът ! Совите са ужасно интелигентни, но според учените гарванът е по - умен.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град